IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:56 | 17 октомври 2017
Обновен: 04:59 | 21 април 2024

Индийски политик се закани да заличи от историята Тадж Махал

Утар Прадеш Сангит Сом каза, че паметниците, създадени по време на мюсюлманската династия на Великите Моголи, ще бъдат извадени от историческите книги в страната

По материала работи: Пламен Янков
Индийски политик се закани да заличи от историята Тадж Махал

Влиятелният индийски политик и член на законодателното събрание на щата Утар Прадеш Сангит Сом обеща да „заличи от историята” визитната картичка на Индия – прочутия мавзолей Тадж Махал, съобщи в. „Хинду”, цитират от Дарик.

 

Политикът, който е от управляващата партия Бхаратия Джаната, каза, че паметниците, създадени по време на мюсюлманската династия на Великите Моголи, ще бъдат извадени от историческите книги в страната.

 

„Гарантирам ви, че историята ще бъде променена. Тази история, която беше изкривена и предавана в лъжлива светлина, сега се поправя, щатското правителство и централното правителство работят, за да напишат истинската история”, каза Сом. „Правителството на щата и централното правителство работят, за да премахнат от историческите книги местата, свързани с Бабур, Акбар, Аурангзеб (известни императори от династията на Великите Моголи).

 

Сом заяви, че в учебниците по история ще бъде отделено повече място за героя от индийския епос „Рамаяна” – бога-герой Рама, национален герой, който се е борил срещу мюсюлманските управници Махарана Пратап, Шиваджи и др. Известният политик националист Сом направи тези изявления след избухналия в Индия скандал заради отсъствието на известния мавзолей от брошура на министерството на туризма в щата Утар Прадеш, представяща забележителностите на щата.

 

В момента в Индия и в щата Утар Прадеш, където е Тадж Махал, управлява Бхаратия Джаната, която отстоява националистически позиции и защитава традициите и културата на индуизма.

 

Мавзолеят Тадж Махал е построен през 17 в. по заповед на мюсюлманския управник на империята на Великите Моголи Шах Джахан в чест на починалата му съпруга Мумтаз и се смята за най-известния индийски архитектурен паметник.

Коментари

Новини Варна