IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
10:11 | 17 октомври 2017
Обновен: 22:01 | 23 март 2024

Приказните кътчета по света – І част

Трудно е да повярваш в съществуването на тези вълшебни места

По материала работи: Слав Велев
 Манастирът “Мон Сен Мишел” във Франция.

Съществуват кътчета по света, сякаш излезли от приказките. Някои от тях са сътворени от природата, други са изваяни от човешка ръка, но всички са вълшебни. Трудно е да повярвате в съществуването им, ако не се убедите лично с очите си. Руският сайт bigpicture.ru представя селекция на някои от най-впечатляващите пейзажи и обекти по света. 

 

Манастирът “Мон Сен Мишел” във Франция

“Мон Сен Мишел” е едно от най-посещаваните от туристи кътчета във Франция. Приказна е гледката на манастир, издигнат на скала над водата. Всяка година го посещават над 3 000 000 души. Статуята на Архангел Михаил, поставена на върха на църквата, се извисява на 170 метра над водата. 


През VІ и VІІ век “Мон Сен Мишел” се използва като крепост на римско-британската култура и власт до превземането му от франките. По време на Стогодишната война англичаните неколкократно се опитват да го превземат, но не успяват. След Френската революция абатството е затворено и превърнато в затвор, първоначално за духовници, които се противопоставят на новия режим. След като влиятелни фигури, включително Виктор Юго, започват кампания за възстановяване на статута на “Мон Сен Мишел”, през 1863 г. занданът е затворен и през 1874 г. островът е обявен за исторически паметник. “Мон Сен Мишел” и неговият залив са обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство през 1979 г.


Манастирът е вдъхновението за архитектурата на замъка “Минас Тирит” от филма от 2003 г. “Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”, режисиран от  Питър Джаксън.


 

 

 

Замъкът “Нойшванщайн” в Германия


Германският “Нойшванщайн” е най-популярният замък в света. Той се посещава ежегодно от около 1 200 000 туристи. Заради своята неповторима архитектура и вътрешно оформление е познат сред посетителите като „Приказният замък“. В превод от немски името му означава “нова лебедова скала”. Смята се за първообраз на замъка на принца на Пепеляшка. Наричан е замък на Вагнер, над алпийското Лебедово езеро (Schwansee). Красотата на замъка и езерото вдъхновяват Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“. 


Разположен е в подножието на Баварските Алпи, над планинската река Палат, в края на прочутия Романтичен път, построен още от римляните и свързал най-красивите места на провинцията. Според хора, посещавали района, най-добре е да се дойде тук през есента или зимата. 


Главните стаи в замъка Нойшванщайн са декорирани предимно със сцени от германския фолклор. Изкачвайки се по главните стълбища от неполиран мрамор, достигаме до вестибюла на третия етаж, който разделя покоите на краля от тронната зала, до която се достига през портал, отново изработен от мрамор. Полилеите са от ковано желязо, а по стените и свода има картини. Големият полилей в тронната зала е с формата на Византийската корона, направен е от позлатен месинг и поддържа 96 свещи. Подът й е покрит с мозайка, изградена от над 2 милиона камъчета, които изобразяват живота на растения и животни от целия свят. Балконът на тронната зала предлага прекрасна гледка към Баварските Алпи. На фона на величествените планини се виждат и двете езера – Алпийското и Лебедовото, а между тях е разположен бившият замък „Шванщайн“. 
 

 

 

Цветният тунел в градината “Фуджи”

Градината “Фуджи” се намира на 6 часа път с кола  от японската столица Токио. Тя потапя посетителите в наистина вълшебна атмосфера. През различните сезони и в зависимост от осветлението гледката е коренно различна. Градината представлява невероятна смесица от природа и човешка архитектурна мисъл. В нея могат да се открият над 150 цъфтящи растения от над 20 растителни вида. Основната атракция е тунелът “Вистерия” (Wisteria), който се издига 15 метра над земята. Най-доброто време за посещение е от края на април до средата на май, когато цъфтят глициниите. 
 

 

 

Феноменът “Данксия”

Туристи от цял свят идват в китайската провинция Гансу, за да се възхитят на необичайното геоложко явление, известно като феномена “Данксия”. В буквален превод името означава „розов облак“. Тези изпълнени с цвят пейзажи са се образували от ерозирал червеникав пясъчник и други сухи седименти, датиращи от кредения период от мезозойската ера. Специфични за “Данксия” са множеството пещери, различни по форма и размери. През 2010 г. някои от релефите в южната част на Китай са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
 

 

 

Омагьосаната гора в Ирландия

Омагьосаната гора е едно от най-приказните места в Ирландия. Намира се в околностите на село Армой в северната част на страната. Състои се от величествени букови дървета на възраст около 300 години. Известна е още като Тъмната алея, тъй като клоните им са преплетени гъсто и образуват мрачен тунел. Освен хиляди туристи Омагьосаната гора привлича и множество фотографи, които наистина успяват да направят потресаващи снимки на алеята – обвита в булото на мъглата или пък с играещи слънчеви лъчи. За нея се носят различни легенди, но няма как да е различно… Струва си да се види. И да се преживее.
 

 


Заливът “Ха Лонг” във Виетнам


Заливът “Ха Лонг” е истинско чудо на природата и една от най-популярните туристически дестинации във Виетнам. В превод името означава „заливът на спускащия се дракон“ или „там, където драконът слязъл до морето“. В продължение на 120-километровата брегова линия са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и, разбира се, пясъчни плажове. Легенда разказва, че когато местните жители се сражавали с китайските окупатори, боговете изпратили семейство дракони да защитят земите им. Драконите започнали да плюят скъпоценни камъни, които се превърнали в острови и островчета, формирайки защитна стена. Благодарение на нея хората отстояли земята си, а после създали държава с името Виетнам. Обаче след това и драконите решили да се установят там. Мястото, където майката дракон, спускайки се към морето, разбила крайбрежието на хиляди парченца, започнали да наричат Ха Лонг, а мястото, където се спуснали нейните деца – Бей Ту Лонг. Местните жители до ден днешен вярват, че в залива живее дракон. Като едно от най-красивите места на земята, заливът “Ха Лонг” е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Наричан и осмо чудо на света, той заема площ 1,553 кв. км, а по-голямата част от островите му са необитаеми и почти не са търпели въздействието на хората. Постоянни жители има само на островите Туан Чау и Кат Ба.


На някои от островите има рибарски селца. В морето тук живеят над 200 вида риби и 450 вида мекотели. Имената на много от островите са интерпретация на формата им. Например: Voi (слон), Ga Choi (боен петел), Mai Nha (покрив). Но само 989 от тях имат имена.


Друга забележителност в залива “Ха Лонг” са пещерите. Характерно е и изобилието от езера на самите острови. 
 

 

 

Виадуктът “Гленфинан” в Шотландия


Ето, от тук минава експресът, с който пътува Хари Потър за Хогуортс. Само че в реалния свят влакът свързва Форт Уилям с Малег. Самият виадукт е построен преди 114 години сред красивата долина Гленфинан и свързва две планини. От тук се разкриват невероятната красота на долината, езерото и...паметник на принц Чарлз.

 

 


Пещерите Бату в Малайзия


Пещерите Бату са разположени на 12 км северно от столицата на Малайзия Куала Лумпур. Те са място за поклонение на хиляди индуси. Комплексът се състои от няколко пещерни зали, превърнати в храмове. До главната от тях се стига по известното стълбище от 272 стъпала, по което някои поклонници се изкачват на колене. Пред комплекса се намира и най-високата статуя в света на бог Муруган. Висока е 42,7 м, а за направата й са използвани 1550 куб.м бетон, 250 т желязо и 300 л златна боя. Известна туристическа атракция в комплекса е фестивалът “Тайпусам”. Това е събитие, на което хиндуистките поклонници изпадат в транс, а облеклото им е доста специфично.


 Святото място е било обитавано от номадски племена в миналото. Името на пещерите идва от минаващата наблизо река – Сунгаи Бату (на малайзийски означава каменна река). Районът освен с това, че е свято място, е известен и с голямото си разнообразие на диви животни. 
 

 

Следва продължение

Коментари

Новини Варна