IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
18:06 | 18 октомври 2017
Обновен: 22:56 | 20 април 2024

Мръсният въздух - водеща причина за смъртност в Европа

негативният му ефект върху човешкото здраве продължава да бъде сериозен, въпреки прилагането на редица международни мерки за ограничаване промишленото замърсяване на въздуха

По материала работи: Юлиян Атанасов
Мръсният въздух - водеща причина за смъртност в Европа

Европейската агенция по околна среда за пореден път поставя фокуса на общественото внимание върху проблема със замърсяването на въздуха. Според последния доклад на експертите мръсният въздух е отговорен за повече от 500 хиляди случая на преждевременна смърт в рамките на Европа. Данните поставят факторът мръсен въздух сред водещите причини за смърт, като специалистите го определят за повсеместно най-подценявания сред тези фактори. При това негативният му ефект върху човешкото здраве продължава да бъде сериозен, въпреки прилагането на редица международни мерки за ограничаване промишленото замърсяване на въздуха.

 

Повод за представяне на доклада е именно желанието да се отчетат резултатите от налагането на подобни мерки. Оказва се, че тези резултати са по-неудовлетворителни от очакваните.Според агенцията 82% от градското население на Европа е непрекъснато изложено на въздействието на прекомерно мръсен въздух, а 10% от това население диша въздух със замърсявания, няколко пъти надвишаващи нормата. Счита се, че последствията от това са причина за 4 от всеки 5 случая на смърт в рамките на континента.

 

По-задълбоченият поглед върху анализа на специалистите показва, че с най-голям негативен ефект върху здравето на човека са фините прахови частици във въздуха, както и емисиите от виглероден оксид и азотен диоксид, чието взаимодействие с други газови съединения води до озониране на въздуха и натрупване на опасно високи нива на озон. В не толкова глобален аспект роля за прекомерното замърсяване на въздуха в някои райони има и масовото тютюнопушене.

 

Праховите частици и токсините в мръсния въздух се асоциират със сериозни последствия върху човешкото здраве като развитие на рак на белия дроб или гърлото, инфаркт, инсулт, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Именно тези състояния са сред водещите причини за преждевременна смърт в Европа.Освен тях мръсният въздух се разглежда като причина за поява и на редица метаболитни нарушения, хормонални проблеми, както и проблеми с паметта и концентрацията, особено в детска възраст.

 

Представените данни са повод проблемите със замърсяването на околната среда и последствията за човешкото здраве да се приоритизират в световен мащаб.Иновативните стъпки за справяне с проблема вече са налице, като се очаква до 20 години да се преустанови напълно производството на дизелови и бензинови автомобили, а догодина се очаква представяне на единна стратегия за справяне с мръсния въздух в рамките на Европа.

 

puls.bg

Четете още:Кухнята на лидерите в Брюксел пак обгазена

 

Коментари

Новини Варна