IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:49 | 20 октомври 2017
Обновен: 22:58 | 20 април 2024

ЦРУ: Руската намеса не е повлияла на вота в САЩ

ИД е в състояние да извърши нападение срещу Съединените щати

По материала работи: Пламен Янков
Майк Помпео

Директорът на ЦРУ Майк Помпео каза, че руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. не е повлияла върху резултата от гласуването, предадоха Ройтерс и ТАСС.

 

"Оценката на разузнавателната общност е, че руската намеса не е оказала влияние върху резултата от изборите", заяви Помпео.

 

Най-високопоставеният демократ в комисията по разузнаване на Камарата на представителите на американския Конгрес Адам Шиф разкритикува Помпейо за това изказване.

 

"Бях дълбоко разочарован да науча, че директорът на ЦРУ Помпейо е заявил, че разузнавателната общност е установила, че руската намеса в нашите избори не е повлияла върху резултата. Всъщност разузнавателната общност не е установявала подобно нещо, нито би могла", заяви Шиф.

 

Помпео също така каза на форум по сигурността във Вашингтон, че групировката "Ислямска държава" е в състояние да организира и извърши нападение срещу САЩ, евентуално като свали самолет, дори след като беше изтласкана от сирийския град Ракка, посочва Асошиейтед прес.

 

По думите му САЩ са заплашени и от други въоръжени групировки.

 

"Способността на "Ислямска държава" за осъществяване на външна операция остава", каза той. "Но не бих казал, че тя е единствената. Ал Кайда на Арабския полуостров отдавна заявяваше такава мисия, която включва свалянето на търговски самолет, пътуващ за западна страна. Със сигурност в това число биха могли да бъдат САЩ", заяви Помпео.

 

Той каза също така, че Северна Корея е на месеци от усъвършенстване на своя потенциал за ядрено оръжие.

 

Според него обаче има разлика между способността за изстрелване на ядрена ракета и възможността за производство на голямо количество ядреноделими материали и разработване на арсенал от подобни оръжия.

БТА/dnes.bg

Коментари

Новини Варна