IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
08:19 | 22 октомври 2017
Обновен: 20:55 | 2 май 2024

Словения избира днес нов президент

Право на глас имат 1 716 039 граждани

По материала работи: Борис Проданов
Словения избира днес нов президент

В Словения днес се произвеждат петите поред демократични избори за президент от обявяването на независимост от бивша Югославия през 1991 г., предаде Танюг.
 

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 19 часа местно време /8-20 ч. българско/. Първите резултати се очакват няколко часа след затварянето им.
 

В първия кръг от вота ще участват 9 кандидати, от които 5 са жени. В изборите участва и действащият президент Борут Пахор, който се бори за втори мандат.
 

Според последните проучвания на общественото мнение Борут Пахор, който участва като независим кандидат, е фаворит на изборите и се ползва с доверието на над 40 процента от гражданите.
 

На второ място по популярност е Марян Шарец, кандидат на Листа на Марян Шарец - регионална партия, с която победи на изборите за кмет на град Камник. След тях се нарежда евродепутатката Романа Томц от дясноцентристката Словенска демократическа партия. 
 

Ако се наложи втори кръг на изборите, той ще бъде организиран на 12 ноември.
 

Право на глас имат 1 716 039 граждани.
 

Сегашният мандат на Борут Пахор изтича на 22 декември.
 

Според конституцията на Словения държавният глава се избира за период от 5 години и за не повече от два поредни мандата.

БТА

Коментари

Новини Варна