IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
20:49 | 14 ноември 2017
Обновен: 00:17 | 21 април 2024

Учени телепортират лимонада чрез изпращане на аромат и цвят

Симулирането на вкуса може да реши недохранването и прехранването

По материала работи: Юлиян Атанасов
Учени телепортират лимонада чрез изпращане на аромат и цвят

Учени успяха да „телепортират“ лимонада по Интернет. Процесът става чрез цифрово изпращане на цвят и вкус в чаша чиста вода. Д-р Нимеша Ранасинге, екипът й учени от  Националния университет в Сингапур и Технологичния институт в Грузия разработиха „виртуална лимонада“.  Изследователите създадоха сензор, който улавя цвета и стойността на PH, предаде foodnavigator. Те споделят, че са започнали именно с тази напитка, защото е сравнително лесно да се симулира вкусът на кисело с електрически токове. Цветът излъчващ LED в дъното на чашата прави течността да изглежда като лимонада, а металните й ленти в горната част  предават електрически токове. Те стимулират вкусовете на човека и имитират аромата на лимонадата. Човек я пие и вкусва оригиналната лимонада, но истината е, че това е голяма чаша вода. „Виртуалната лимонада е процес, при който улавяме реалния вкус на напитката и го стимулираме с помощта на дигиталните технологии“, обясни Ранасинге. Тези данни могат да бъдат изпратени по интернет, като човекът отсреща трябва да има същото устройство за приемане.

 

Учените все още работят върху предаването на аромата на лимонадата, което наистина ще направи автентична виртуалната напитка. Симулиране на вкуса на храната на практика може да бъде едно решение на две от големите предизвикателства, пред които е изправена хранителната промишленост- недохранване и прехранване.

http://agrozona.bg

 

Четете още: Испания ще произвежда ягоди целогодишно

 

Коментари

Новини Варна