IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
19:36 | 14 ноември 2017
Обновен: 00:30 | 11 април 2024

Въпреки "Брекзит": София и Лондон остават партньори

Президентът Радев се срещна с посланика на Великобритания

По материала работи: Юлиян Атанасов
Въпреки "Брекзит": София и Лондон остават партньори

Снимка: БТА

Великобритания е стратегически партньор на България в Европа и съюзник в рамките на НАТО, обяви президентът Румен Радев, който днес се е срещнал с посланика на Великобритания Ема Хопкинс на "Дондуков" 2. Страната ни цени високо подкрепата на Лондон за реализиране на ключови реформи в правосъдието и постигането на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност у нас, посочил държавният глава.По време на разговора Румен Радев е изразил увереност, че независимо от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, София и Лондон ще продължат ефективното си сътрудничество в ключови сфери на взаимен интерес: отбрана, миграция, борба с тероризма, реформата в правосъдието, икономика и инвестиции.

 

Президентът Радев и посланик Хопкинс са били единодушни, че приемането на дългосрочни мерки за защита на европейските граници и борбата срещу нелегалния трафик са в интерес на всички европейски държави.Акцент по време на срещата са били и усилията на България за предприемането на ефективни мерки за борба с корупцията. Посланик Хопкинс е споделила опита на Великобритания в превантивните действия и прозрачността в процеса на възлагане и реализация на обществени поръчки, включително и опита на компании със седалище в Обединеното Кралство при участие в търгове в България.

 

По думите на държавния глава борбата с корупционните практики трябва да се случва в реално време, а не постфактум. Румен Радев изрази убеденост, че законодателните мерки за противодействие на корупцията трябва да засилят капацитета за навременно разкриване, разследване и пресичане на корупционни схеми и санкциониране на извършителите.Президентът Радев сподели и очакванията на България, че при напускането на ЕС от страна на Обединеното кралство, ще бъдат гарантирани всички права на сънародниците ни, които живеят, учат и работят във Великобритания.

 

dnes.bg

Четете още: Борисов: Путин и Ердоган решават за Сирия, Европа къде е?!

Коментари

Новини Варна