IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:29 | 20 ноември 2017
Обновен: 08:20 | 20 април 2024

Амстердам ще е новият дом на Агенцията на ЕС по лекарствата

Това решиха представителите на страните членки след три кръга гласуване

По материала работи: Деян Михайлов
Амстердам ще е новият дом на Агенцията на ЕС по лекарствата

Еропейската агенция по лекарствата (EMA) - един от най-важните регулатори в Европейския съюз, ще се премести от Лондон в Амстердам. Решението е взето с хвърляне на жребий от представителя на естонското председателство на ЕС.

Това решиха представителите на страните членки след три кръга гласуване, като в последния единственият конкурент бе Милано. Причината за инфарктния избор е, че на последния тур и двата града имаха равен брой гласове.

София също бе сред 19-те кандидати, но в самото начало западни медии коментираха, че българските документи съдържат прекалено оскъдна информация и градът е практически без шансове. Братислава - единственият сериозен претендент от Източна Европа, се класира при първото гласуване на четвърто място след Копенхаген.
Преди днешния вот се оттеглиха Малта, Хърватия и Ирландия. Една от причините за оттеглянето на ирландците са надеждите им по-късно тази вечер Дъблин да приюти друга базирана в Лондон институция - Европейската банкова агенция (ЕВА). Правилата са такива, че страната, която получи едната агенция, отпада от състезанието за другата.

Милано и Амстердам бяха градовете, предпочитани и от персонала на ЕМА (над 900 души), който предупреди преди гласуването, че неподходящ избор - например град в Източна Европа - би принудил мнозина да напуснат агенцията с потенциални проблеми за фармацевтимния сектор и здравеопазването в ЕС, припомня "Ройтерс".

Източници на агенцията казват, че два гласа не са достигнали на италианския финансов център да спечели на втория кръг от гласуването. На него представителите на 27 държави (без Великобритания) са пуснали 12 гласа за Милано, 9 за Амстердам и 5 за Копенхаген, а един изглежда се е въздържал.

Преместването на хиляди служители от британската столица е наложително заради напускането на ЕС на 29 март 2019г. от Великобритания. ЕВА, която определя правилата за стрес тестовете на европейските банки, е съсед на лондонското Сити

Милано бе фаворит за ЕМА от самото начало, а Италия разчиташе на подкрепа от страни от Южна Европа в знак на регионална солидарност. Белгия изпрати сигнал, че предпочита Амсетрдам, а чешкият минисътр по европйските въпроси Алеш Химера каза, че се надява поне една от двете агенции да се премести в бивша комунистическа страна (Прага е кандидат за ЕВА). Австрия също подкрепи словашката кандидатура, отчасти защото Братислава е много близо до Виена.

 

dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна