IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
17:20 | 20 ноември 2017
Обновен: 00:32 | 21 април 2024

Съветът на ЕС прие затягане на граничния контрол в Шенген

Цели се да се намали забавянето при граничните проверки и да се подобри качеството

По материала работи: Деян Михайлов
Съветът на ЕС прие затягане на граничния контрол в Шенген

Съветът на Европейския съюз прие затягане на контрола за преминаване през шенгенската граница, предаде пресслужбата на институцията.

"За доброто функциониране на шенгенското пространство от съществено значение е упражняването на засилен контрол по външните ни граници", каза естонският министър на външните работи Андрес Анвелт.

По думите му "системата за влизане/излизане ще допринесе за подобряване на контрола по външните граници, по-добро идентифициране на лицата, пресрочили разрешения срок на престой, и укрепване на борбата срещу тероризма".

 

Новата система ще регистрира информация за влизането, излизането и отказа за влизане на граждани на трети държави, преминаващи външните граници на шенгенското пространство.

Тя цели да се намали забавянето при граничните проверки и да се подобри качеството им чрез автоматично изчисляване на разрешения период за престой на всеки пътник; да се гарантира системното и надеждно идентифициране на лицата, пресрочили разрешения срок на престой; да се засили вътрешната сигурност и борбата с тероризма чрез предоставяне на достъп на правоприлагащите органи до справките за минали пътувания.

Сега предстои Съветът и Европейският парламент да подпишат приетия регламент. Очаква се новата система да започне да функционира до 2020 г.

 

dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна