IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
19:55 | 21 ноември 2017
Обновен: 22:20 | 28 февруари 2024

Експерт: Заключените в камион бежанци, открити мъртви на магистрала в Австрия, имали мъчителна смърт

По материала работи: Слав Велев
Експерт: Заключените в камион бежанци, открити мъртви на магистрала в Австрия, имали мъчителна смърт

Ужасяващи експертни оценки даде съдебен медик на процеса в унгарския град Кечкемет срещу 10 българи и един афганистанец, обвинени че са престъпна група трафиканти на хора, отговорна за смъртта на 71 бежанци, намерени мъртви в камион на автомагистрала в Австрия през лятото на 2015 г., предаде ДПА.

 

Според медика жертвите - 59 мъже, 8 жени и 4 деца - са имали мъчителна смърт от задушаване, затворени в хладилната камера на камиона.

 

В Унгария поискаха доживотни присъди за българи, обвинени за смъртта на 71 мигранти

 

Автомобилът е започнал пътуването си в селището Морахалом в Сърбия, на границата с Унгария. Час и половина по-късно ниското ниво на кислорода вече е създавало сериозни трудности с дишането и главоболие на заключените вътре бежанци.

 

Три часа след началото на пътуването в камерата едва ли са останали живи хора, каза експертът. По това време камионът е бил още на унгарска територия.

 

Затова, макар че жертвите са били открити на магистрала в Австрия, делото е било предадено за гледане в Унгария, отбелязва ДПА.

 

Процесът срещу трафикантите на бежанците, които са били от Сирия, Ирак и Афганистан, започна през юни и се очаква да продължи и догодина. Трима от българите и афганистанецът са обвинени в убийство на много хора при особено тежки обстоятелства - престъпление, което се наказва с доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

 

Смята се, че подсъдимите са прехвърлили около 1200 бежанци в Австрия по т.нар. Балкански път по време на голямата миграционна криза.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна