IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:01 | 21 ноември 2017
Обновен: 06:45 | 10 април 2024

Журналист получи 3 г. затвор за съобщение за загинал прокурор

Това съобщи телевизионният канал NTV

По материала работи: Пламен Янков
Журналист получи 3 г. затвор за съобщение за загинал прокурор

Редакторът от турския опозиционен в. „Джумхюриет” Огуз Гювен беше осъден на 3 години затвор заради съобщение в Twitter за гибелта на прокурора Мустафа Алпер, съобщи телевизионният канал NTV, цитиран от БГНЕС и nova.bg. 

 

Алпер разследваше участието на организацията ФЕТО на опозиционния ислямски проповедник Фетуллах Гюлен в опита за държавен преврат в Турция през юли миналата година.

 

През май 2017 Алпер беше блъснат от камион. В Twitter в. Джухюриет” първоначално съобщи в шеговит стил, като използва израза „камион отнесе прокурора”.

 

Минута по-късно това съобщение беше свалено и заменено с друго, в което се съобщаваше за „трагичната гибел на прокурора в ужасно ПТП”.

 

Гювен заяви пред съда, че първото съобщение е било публикувано от негов колега, но съдът прецени, че той отговаря за акаунта на вестника в Twitter и затова той носи вината.

 

Според присъдата Гювен е пропагандирал тероризма и се опитвал да създаде в турското общество негативно възприятие на борбата с ФЕТО. 

Коментари

Новини Варна