IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:15 | 22 ноември 2017
Обновен: 22:32 | 25 април 2024

Швейцарско село дава 60 хил. евро за нови заселници

Берн е на около 2 часа с влак или кола, а Женева - под три часа

По материала работи: Пламен Янков
Швейцарско село дава 60 хил. евро за нови заселници

В отговор на все по-масираната глобализация, малките градчета и селата трябва да проявяват все по-голяма иновативност и креативност, за да привличат жители. Пример за това е село Албинен в Швейцария, където местните власти са предприели необичаен план за увеличаване на населението, съобщава Euronews, цитират от webcafe.bg.

 

Населението на селцето, намиращо се до град Лойкербад в кантон Вале, се е стопило до 240 души. Местното училище е затворило врати и много от къщите са останали празни или се използват като ваканционни вили за кратък период от годината.

 

Жителите на Албинен са напът да гласуват специална мярка, която да стимулира хората да се заселват там. Идеята на местните власти е всеки нов жител на селото да получава финансов стимул.

 

Според плана им се предвижда за четиричленно семейство да бъдат давани 60 000 евро - по 21 500 евро (25 000 франка) за всеки възрастен и по 8500 евро (10 000 франка) за децата. Парите могат да се получат под формата на субсидия за построяване или закупуване на жилище в Албинен.

 

Разбира се, срещу стимула има и няколко условия.

 

Новопристигналите жители трябва да са на възраст под 45 г. и да са подготвени да останат в селцето най-малко 10 години. Освен това имотът, който те ще закупят или построят, трябва да струва най-малко 171 500 евро. Последното изискване е имотът в Албинен да бъде и основното им жилище.

 

За да стане факт новата инициатива, тя трябва да премине през гласуване - на 30 ноември жителите на селото ще могат да гласуват за или против предложението, което вече е подписано от 94 местни.

 

Работата в селото е оскъдна, но градове като Висп и Сион са много близо до селцето. Берн е на около 2 часа с влак или кола, а Женева - под три часа.

 

Четете още 19 000 долара годишна заплата за работа на самотен остров

Коментари

Новини Варна