IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
08:34 | 22 ноември 2017
Обновен: 19:23 | 26 март 2024

Тръмп и Путин обсъждаха Сирия, Северна Корея и Украйна

Американският президент определил разговора като "прекрасен"

По материала работи: Пламен Янков
Тръмп и Путин обсъждаха Сирия, Северна Корея и Украйна

Президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, разговаряха почти цял час по телефона, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки съобщение на Белия дом. Основните теми, които те обсъдили, са били Сирия, Иран, Украйна, Северна Корея и Афганистан.

 

Във вчерашния си телефонен разговор президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин подчертаха важността на мирния процес под егидата на ООН за уреждане на сирийската гражданска война, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

 

В продължилия повече от час разговор Тръмп и Путин също така се съгласиха да проучат начини за сътрудничество в борбата с екстремистки групировки като "Ислямска държава", се казва в изявлението. Освен това двамата лидери обсъдиха как да се постигне мир в Украйна, както и нуждата да се поддържа натискът върху Северна Корея, за да бъде прекратена нейната ядрена програма, заяви Белият дом.

 

Преди да замине от Белия дом за Флорида, за да празнува Деня на благодарността, Тръмп определи разговора като "прекрасен". Изтъквайки продължиността му, американският президент заяви, че той и Путин са говорили "много категорично за донасянето на мир на Сирия" и "много категорично за Северна Корея", предаде Асошиейтед прес.

 

Разговорът между двамата се състоя ден след изненадващата среща на Путин със сирийския президент Башар Асад в Сочи, продължила три часа. Руският президент прие сирийския си колега в черноморския курорт, където утре ще има среща на президентите на Русия, Турция и Иран - три държави, играещи ключова роля в сирийската криза.

 

Според съобщение от Кремъл днес Асад е бил поканен в Русия, за да даде съгласието си за евентуална мирна инициатива, която трите страни се готвят да лансират на срещата си на върха, отбелязва АП, цитират от dnes.bg. Те обсъдили и подновяване на мирните преговори в Женева по-късно този месец.

 

Според съобщение на Кремъл, цитирано от Ройтерс, Путин казал на Тръмп, че "сирийският лидер е потвърдил привързаността си към политическия процес, че ще проведе конституционна реформа, президентски и парламентарни избори".

 

"Изпратено бе послание за необходимостта да се запазят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия и да се постигне политическо уреждане, основано на принципи, които трябва да бъдат формулирани чрез цялостен преговорен процес в Сирия", се казва в съобщението на Кремъл.

 

Путин изтъкнал пред Тръмп важността на "координирането на усилията между специалните служби на двете страни". Двамата президенти разговаряли и за Северна Корея, като "подчертали, че спешно трябва да бъдат намерени начини за уреждане на кризата там чрез дипломатически средства".

 

След разговора си с Тръмп Путин е разговарял днес и със саудитския крал Салман, с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

 

Според АП Путин и крал Салман обсъждали мирни инициативи за намиране на изход от войната в Сирия. Путин запознал саудитския крал с главните въпроси, които ще бъдат обсъждани на тристранната среща Русия-Турция-Иран утре. А според Ройтерс, цитирайки Кремъл, двамата подчертали и важността на координирането на техните усилия на енергийните пазари.

 

Според Кремъл Путин и Нетаняху обсъдили специфични въпроси, свързани със създаването на зона за деескалация в южната част на Сирия, край границата с Йордания. Двамата изразили взаимен интерес да разширяват взаимоизгодното си сътрудничество, включително и с контакти между техните спецслужби.

Коментари

Новини Варна