Световната банка инвестира до 200 млн. долара за транспорт и търговия в Западните Балкани
Това включва транспортните коридори 8 и 10 и изграждане на така наречените умни КПП-та
Публикувана: 7 Dec 2017 | 18:50

Световната банка ще инвестира до 200 милиона долара в изграждането на проект за търговия и транспорт в района на Западните Балкани. Това включва транспортните коридори 8 и 10 и изграждане на така наречените умни КПП-та, съобщава btv.bg.

 

В София днес се събраха лидерите на Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Албания и Косово.

 

Умни КПП-та означава всички проверки на границите да минават на едно гише, камионите да не чакат на опашки и търговията да върви по-бързо.

 

„Ние конкретно сме готови да финансираме проект за търговия и транспорт  вероятно в размера на 150-200 милиона долара”, посочи Кристалина Георгиева, главен изп. директор на Световната банка.

 

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия, посочи, че за Сърбия най-важният приоритет е завършването на коридор 10 за постигане на по-добри връзки с България по източния коридор и с Македония по южния коридор.

 

„Аз вярвам, че изграждането на коридорите 8 и 10 ще приближат балканските държави до европейската интеграция и ще помогнат на икономическо развитие”, допълни премиерът на Македония Зоран Заев.

 

Изграждането на коридори  8 и 10 съвпада и с паралелното изграждане на дигиталната инфраструктура. „Както Силвестър Сталоун беше казал в България и на лов за вълци да отидеш, пак има интернет, така трябва да бъдат целите Балкани”, категоричен беше българския премиер Бойко Борисов.

 

Развитието на пристанищата от същия транспортен проект Борисов ще обсъди утре в Белград с премиерите на Гърция и Румъния.

Коментари ( 0 )