IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
17:36 | 14 декември 2017
Обновен: 01:34 | 21 април 2024

Над 1 млн. гърци са останали без жилища заради дългове

Недоволни фермери отново се готвят да блокират границите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Над 1 млн. гърци са останали без жилища заради дългове

Онлайн търговете за имоти в Гърция стартираха в края на ноември, като началото им беше белязано от протест в съд в Атина. Тогава се стигна до сблъсъци между демонстрантите и служители на реда. Над един милион гърци са загубили жилищата си заради непогасени задължения към банките, писа в. "Катимерини", цитиран от БГНЕС. Според изданието всеки ден властите конфискуват имоти на длъжници.

 

Всеки, който има дълг дори от 500 евро, може да си загуби жилището при онлайн търговете на имоти, които се провеждат от края на ноември. Те се отнасят за придобитите имущества с бизнес кредити, или имоти на гаранти на лоши длъжници, които не са защитени от закона за неплатежоспособни домакинства. Възобновяването на търговете беше съпътствано от големи протести пред съдилищата в Атина, като се стигна до сериозни сблъсъци между демонстрантите и полицията. Вчера заради поредна демонстрация търговете отново бяха спрени за следващите две седмици, съобщи електронното издание "Български новини". Гръцкото правителство пое ангажимент пред международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ да реши проблема с "лошите кредити".

 

Гърците реагират много остро, след като дори домове на стойност под 100 000 евро могат да бъдат продадени на търг, въпреки обещанията на правителството, че основни жилища на стойност под 300 000 евро са защитени. В окръжните съдилища в цяла Гърция имало случаи, при които са отнети имоти, чиято оценка е по-малко от 100 000 евро, дори и под 50 000 евро, твърди "Български новини". Прагът от 300 000 евро за защита на основни жилища изтича в края на годината, а от 2018 г. той ще падне до 200 000 евро. Междувременно стана ясно, че гръцките фермери отново може да блокират границите. Днес те участват в общата стачка в страната, а в неделя се събират да решават за бъдещите си протестни действия. Не е изключено отново да тръгнат с тракторите си към границите. Фермерите стачкуват срещу увеличението с 2% на осигурителните вноски, както и срещу решението осигурителните вноски да не се приспадат от данъка, а да се считат за доходи и да се облагат с данък.

segabg.com

Четете още: Започна реконструкцията на най-голямата рафинерия в Ирак

Коментари

Новини Варна