IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
11:30 | 16 декември 2017
Обновен: 09:23 | 15 април 2024

Започва вълна от сливания и придобивания на глобалния пазар на търговски центрове

Традиционната търговия на дребно трябва да се конкурира с онлайн гигантите и търси пътища за увличаване на продажбите

По материала работи: Борис Проданов
Започва вълна от сливания и придобивания на глобалния пазар на търговски центрове

Въпреки силната конкуренция на електронната търговия две сливания, които ще създадат предприятия на стойност около 100 млрд. долара, показват, че все още търговските центрове са привлекателни за инвеститорите, пише онлайн изданието ipe.com.

 

Френският гигант Unibail-Rodamco ще придобие австралийската Westfield Corporation за 24,7 млрд. долара. Сделката ще създаде глобален лидер на пазара на търговски центрове на стойност 72 млрд. долара.

 

Новината за това сливане идва по-малко от седмица след обявяването на сделката между британските собственици на молове Hammerson и Intu. Трансакцията е на стойност 21 млрд. паунда (почти 24 млрд. евро).

 

Миналия месец се случи ключово придобиване в търговския сектор и в САЩ - General Growth Properties (GGP) обяви, че инвестиционната компания Brookfield Property Partners възнамерява да я погълне, като придобие останалите 66% дял, които не притежава. Засега по тази сделка има само спекулации, че GGP я е отхвърлила, но официално потвърждение още няма.

 

Традиционната търговия на дребно трябва да се конкурира с онлайн гиганти като Amazon, които са в състояние да правят големи икономии. Чрез тези спестявания онлайн магазините могат да предоставят по-добри сделки и предложения на клиентите, както и да инвестират в технологии и логистика, за да увеличат продажбите си.

 

Някои физически магазини имат онлайн присъствие, което действа като допълнително предимство пред конкуренцията.
Според Statista към 2015 г. Amazon е водещият онлайн търговец на дребно в света с приходи от около 79,3 млрд. долара.

 

През 2016 г. продажбите в сектора на електронната търговия в САЩ възлизат на над 322 млрд. долара. Очакванията са обемите да надхвърлят 485 млрд. долара през 2021 г.

 

Във Великобритания онлайн продажбите реализират оборот в размер на 61,5 млрд. паунда към общите продажби на дребно през 2016 г., които за този период от годината вече достигат 67,4 млрд. паунда.

 

Може да се ​​каже, че консолидационната вълна в бизнеса с молове вече започна, коментира консултантската компания Green Street Advisors. Околната среда вероятно е създала усещане за неотложност за сделките.

 

Онлайн пазаруването се радва на все по-бързи темпове на растеж и неотдавнашни проучвания показват, че за пръв път мнозинството от купувачите правят по-голямата част от покупките си в интернет. Това изправя собствениците на търговски центрове пред огромни предизвикателства, за да увеличат продажбите.

 

Grierson казва, че придобиването на Westfield предоставя на Unibail-Rodamco уникална платформа за нови дестинации за пазаруване, което може да ускори стратегията на компанията за концентрация и иновации и до голяма степен да подобри преживяването на клиентите.

 

Тъй като електронната търговия се радва на експлозивен растеж и потребителите все повече се насочват онлайн, стратегически придобивания от този мащаб вероятно ще доминират в сферата на сливанията и придобиванията в сектора на търговията на дребно в световен мащаб през следващите няколко години, прогнозират експерти.

investor.bg

Коментари

Новини Варна