IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
12:22 | 26 декември 2017
Обновен: 20:13 | 23 март 2024

Биткойнът поскъпна с около 10% след разпродаването от миналата седмица

Най-голямата и най-известна виртуална валута в света спадна с почти 30% в търговията в петък

По материала работи: Ставри Таргов
Биткойнът поскъпна с около 10% след разпродаването от миналата седмица

Биткойнът във вторник продължава възстановяването си след слабата търговия по време на празниците, повишавайки се с над 10%, с което ръстът му достигна над една трета от стойността му спрямо дъното от миналата седмица от под 12 хил. долара, съобщава Ройтерс.

 

Най-голямата и най-известна виртуална валута в света спадна с почти 30% в търговията в петък до 11159,93 долара и въпреки възстановяването напоследък бележи най-лошата си седмица от 2013 г. Към 11:50 ч. българско време цената му е около 15317 долара.

 

Стойността на дигиталната валута се увеличи двайсетократно от началото на годината, повишавайки се от под 1000 долара в началото на годината до 19666 долара на 17 декември на Bitstamp и над 20 хил. долара на други борси. Оттогава насам обаче криптовалутата бележи сериозен спад.

 

Макар че инвеститорите в биткойн и анализаторите вярват, че поевтиняването му е естествена корекция след сериозното поскъпване, предупрежденията от пазарните регулатори и централните банки продължават.

„Няма точна текуща цена, която да отразява сегашната оценка“, казва Андрей Попеску, базиран в Сингапур съосновател на COSS – платформа, която включва всички характеристики на дигиталната икономика, базирани на криптовалутите.
„Да си вземеш печалбата е правилно, да купиш с дългосрочна перспектива също е правилно. Няма нужда да си точен на този пазар, а да грешиш по-малко от останалите“, допълва той.

 

Шмуел Хаусер, председател на израелския орган за ценните книжа, заяви в понеделник, че ще предложи регулации, с които да се забрани на компаниите, работещи с биткойн и други дигитални валути, да търгуват на борсата в Тел Авив.
Централната банка в Сингапур пък предупреди миналата седмица да не се инвестира в криптовалути, заявявайки, че според нея повишаването на цените се дължи на спекулации, а рискът от остър спад е висок.

 

Цените на конкурентните криптовалути, които също спаднаха миналата седмица, се възстановяват заедно с биткойна. Етерът, втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, се търгува за около 771 долара спрямо 689 долара от неделя, но все още е далеч от върха от 900 долара, достигнат миналата седмица.

Investor.bg

Коментари

Новини Варна