В Тюркменистан забраниха колите с черен цвят
Властите в бившата съветска република със странна мярка на пътя
Публикувана: 3 Jan 2018 | 16:11

Докато някои европейски държави и Китай се готвят да забранят автомобилите с двигатели с вътрешно горене, властите в Туркменистан решиха да приложат подобна мярка срещу колите с... черен цвят, съобщава AutoMedia.bg.

 

Официално позиция за решението на властите засега няма. Митнически служби още през 2015 г. спряха да допускат в страната черни автомобили, без обаче да се позовават на документ, издаден от властите. Търговците и клиенти тогава обясниха, че са били принудени да избират бели коли, тъй като "белия цвят носи късмет".

 

От 1 януари този година обаче вече действа забрана, според която черните автомобили нямат право да се движат по пътищата на бившата Съветска република. В столицата Ашхабад черните коли се конфискуват и се прибират на паркингите на пътната полиция.

 

Собствениците на такива коли си ги получават все пак обратно, но подписват документ, който ги задължава да ги боядисат в светли цветове в определен срок. Това съответно доведе до сериозно покачване на цените в местните автосервизи.

 

Най-интересното е, че все още липсва официално обяснение за подобна мярка. Местните медии все пак отбелязват, че президентът на Тюркменистан Гурбангули Беримухамедов е доста суеверен, а любимият му цвят е белият.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )