IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:49 | 13 януари 2018
Обновен: 03:30 | 21 април 2024

Чехите гласуват втори ден на първи тур на президентските избори

Очаква се да бъде преизбран сегашният държавен глава Милош Земан

По материала работи: Борис Проданов
Чехите гласуват втори ден на първи тур на президентските избори

Чехите гласуват днес втори ден на първия тур на президентските избори, на които се очаква да бъде преизбран сегашният държавен глава Милош Земан, предаде ДПА.
 

Предизборната кампания на Земан - 73-годишен ветеран на чешката левица, с проруски и прокитайски виждания - беше основана на критики срещу имиграцията и Европейския съюз.
 

Социологическите проучвания сочат, че той няма да спечели повече от половината гласове на първи тур и ще трябва да се изправи на втори тур след две седмици срещу 68-годишния професор по химия Иржи Драхош, два пъти председател на Чешката академия на науките. Очаква се той да събере най-много гласове сред осмината опоненти на Земан. Центрист либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз и иска да премахне поляризацията в чешкото общество.
 

Президентите на Чешката република имат малко власт и ограничено влияние извън възможността за някои конституционни назначения, но могат да оказват голямо влияние върху общественото мнение.
 

Около 8,4 милиона чехи имат право на глас. Гласуването приключва днес в 14 часа местно време (15 часа българско).
 

Първите резултати се очакват по-късно тази вечер.

БТА

Коментари

Новини Варна