IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Свят
16:44 | 13 януари 2018
Обновен: 17:50 | 15 април 2024

Почина един от лидерите на Ку-клукс-клан

От затвора са информирали, че е страдал от хронична хипертония

По материала работи: Борис Проданов
Почина един от лидерите на Ку-клукс-клан

В затвор в американския щат Мисисипи умря 92-годишният Едгар Рей Килън – един от лидерите на организацията Ку-клукс-клан, съобщава местният в. „Клериън леджър”. Не се съобщава причината за смъртта на Килън, но от затвора са информирали, че той е страдал от хронична хипертония, предаде БГНЕС.


Един от основателите на Ку-клукс-клан във Филаделфия, свещеникът баптист и работник в дъскорезница Едгар Рей Килън излежаваше 60-годишна присъда за организирането на убийството на трима членове на Конгреса за расово равенство, които работели за регистрирането на афроамерикански избиратели за участие в изборите. Правозащитниците бяха убити през 1964.

 

Три години по-късно Килън и други членове на Ку-клекс-клан бяха съдени за убийствата, но съдебните заседатели оправдаха Килън, тъй като свещеник не може да бъде осъден. Едва през 2005 Килън влиза в затвора. Разправата с активистите ускори приемането на закона за гражданските права, който позволи на федералните власти на САЩ да се намесват в делата на щатите за защита на жителите от расова дискриминация.


През 1988 британският режисьор Алън Паркър засне филма „Мисисипи в пламъци” (Mississipi Burning) по действителните събития с участието на Уилям Дефо, Джийн Хекман, Франсис Макдорманд. Филмът получи 6 номинации за „Оскар” и взе награда за „най-добра операторска работа”.

 

Коментари

Новини Варна