IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
15:14 | 17 януари 2018
Обновен: 22:20 | 18 април 2024

Две петролни петна с обща площ 109 кв. км след потъването на иранския танкер

Това бе едно от най-големите корабни бедствия от десетилетия, пораждайки притеснения за огромна екологична катастрофа

По материала работи: Борис Проданов
Две петролни петна с обща площ 109 кв. км след потъването на иранския танкер

Иранският петролен танкер, който потъна в Източнокитайско море, остави две петролни петна с обща площ от 109 кв. км, обявиха от китайското правителство, цитирани от "Ройтерс".

 

Сателитни снимки показват един разлив с площ от 69 кв. км и втори с площ от 40 кв. км, който е по-малко плътен и не толкова концентриран, уточниха от китайската държавна Океанска администрация.

 

Големият танкер "Санчи" потъна в неделя, като това се превърна в едно от най-големите корабни бедствия от десетилетия, пораждайки притеснения за огромна екологична катастрофа.
 

Телата на двама моряци бяха извадени от кораба, докато трето тяло беше извадено от морето близо до плавателния съд. Останалите 29 членове на екипажа на кораба се смятат за мъртви.

 

В изявление на китайското транспортно министерство заяви, че спасителният екип е локализирал останките от кораба на 115 м под морската повърхност се подготвя да изпрати подводни роботи да ги проучи.

 

От Океанска администрация заявиха, че техните кораби са взели 31 проби от водата в района на корабокрушението, съдържащи черна мазнина с тежка миризма на петрол и концентрация на петрол, която далеч надхвърля нормите за замърсяване.

 

Екипите, които се занимават с почистването, продължават да наблюдават района на корабокрушението, за да оценят разпределението и отклонението на петролния разлив и въздействието върху околната среда.

 

От Японската брегова охрана заявиха, че петролното петно се разсейвало и изчезвало.

news.bg

Коментари

Новини Варна