IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
20:50 | 17 януари 2018
Обновен: 08:08 | 24 март 2024

Македонският президент наложи вето на закона за езиците

Георге Иванов няма да подпише указа, с който албанският беше обявен за втори официален език в Македония

По материала работи: Слав Велев
Македонският президент наложи вето на закона за езиците

Македонският президент Георге Иванов съобщи, че няма да подпише указа за влизане в сила на закона за употреба на езиците, с който албанският език бе обявен за втори официален език в страната, предаде агенция МИА.

 

"Вместо да градим мултиетническо общество в духа на диалога и мирното съжителство, чрез справедливи и общоприети закони, ние приемаме несправедлив и репресивен закон, с който се фаворизира само албанският език. Затова, предвид моите виждания за несъответствието на закона за езиците с конституцията и с представените мнения на експерти и на широката общественост за противоконституционния характер на закона, и на основание член 75 от конституцията, взех решение да не подписвам указа за влизане в сила на закона употреба на езиците", заяви Иванов в извънредно обръщение към нацията.

 

Президентът каза, че е изпратил писмо до парламента, в което го уведомява, че няма да подпише указа, и е отправил апел към депутатите да разгледат внимателно приложените възражения.

 

Законът за употреба на езиците, който бе гласуван на 11 януари в парламента, предвижда официална употреба на албанския език във всички институции на Република Македония.

 

Според конституцията държавният глава има право да не подписва закона, освен ако е приет с мнозинство от две трети. Ако той откаже да подпише указа, парламентът трябва да разгледа отново закона в срок от 30 дни от първото му гласуване.

 

fakti.bg

Коментари

Новини Варна