IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:15 | 17 януари 2018
Обновен: 08:07 | 24 март 2024

Пентагонът предложил да се използват ядрени оръжия и при кибератака

Окончателното публикуване на новата ядрена стратегия се очаква да стане през следващите седмици

По материала работи: Борис Проданов
Пентагонът предложил да се използват ядрени оръжия и при кибератака

Пентагонът е предложил да се използват ядрени оръжия и при опустошителни кибератаки. Това пише американският вестник "Ню Йорк таймс", позовавайки се на бивши и настоящи служители на правителството.

 

Нова чернова на ядрената стратегия на САЩ е изпратена на президента Доналд Тръмп за одобрение. В нея се отбелязва, че се разрешава използването на ядрени оръжия в отговор на различни унищожителни неядрени атаки по американската инфраструктура, включително и при кибератаки, което според източниците е най-разстройващо.
 

От десетилетия американските президенти заплашват "първи да използват" ядрени оръжия срещу врагове само при много ограничени обстоятелства, такива като отговор срещу използването на биологични оръжия срещу САЩ. Но новият документ е първият случай, при който се включват опити за унищожаване на голяма инфраструктура като електропреносна мрежа или комуникации, които са най-уязвими при използване на кибероръжия.

 

Документът, наречен Преглед на състоянието на ядрените сили, е изготвен от Пентагона и в момента Белият дом прави преглед. Окончателното публикуване на новата ядрена стратегия се очаква да стане през следващите седмици.
 

Черновата беше публикувана за първи път от HuffPost през миналата седмица.

 

Отбелязва се, че стратегическата картина пред САЩ е доста мрачна, тъй като се посочват не само модернизираните ядрени оръжия на Русия и Китай, а и напредъкът на Северна Корея и потенциално на Иран.

 

Пентагонът отказва да коментира черновата, защото Тръмп все още не е одобрил документа. Белият дом също не иска да коментира.

 

Но трима настоящи и бивши висши служители на правителството разкриха, че големи кибератаки срещу САЩ и интересите им ще бъдат възприемани като агресия на чужда държава, срещу която е оправдано да се използва ядрено оръжие, макар че източниците подчертаха, че ще има и конвенционални варианти за отговор.

news.bg

 

Четете още: Бивш служител на ЦРУ арестуван заради придобита свръхсекретна информация

Коментари

Новини Варна