IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:41 | 17 януари 2018
Обновен: 10:30 | 21 април 2024

Японски влак издава звуци като куче за предотвратяване на инциденти

Целта е да се намали броя на загиналите животни

По материала работи: Борис Проданов
Японски влак издава звуци като куче за предотвратяване на инциденти

Изследователи в Япония са снабдили влак с високоговорител, който издава звуци като кучешко лаене и сумтене на елен за превенция на катастрофи по железопътния път, съобщава БиБиСи.

 

Токийският вестник Asahi Shimbun пише, че комбинацията от звуци е създадена, за да прокужда елените от железопътните релси с цел намаляване на броя на загиналите животни.

 

Служители на Института за техническо изследване на железопътния транспорт обявиха, че трисекудната сигнализация със сумтене на елен привлича вниманието на животните и 20 секунди кучешко лаене е достатъчно, за да избягат животните.

 

От института допълват, че среднощните изпитания, тъй като по това време се струпват елени край железопътните линии, са довели до намаляване на елените наполовина до линиите. Ако се докаже, че системата е ефикасна, бъдещите планове включват станции с говорители, които ще издават звуци като кучешки лай, където има струпване на елени, но няма да се прилага до места, където живеят хора.

 

Елените са привличани от линиите, защото се нуждаят от желязо в диетата си. Те ближат линиите заради железните стърготини от триенето на колелата на влака по линията, отбелязва БиБиСи.

 

Японското транспортно министерство съобщава, че през 2016 г. са регистрирани 613 инцидента с ударени елени и животни от влак, като всеки случай е довел до 30 минути или по-голямо закъснение на влаковете.

news.bg

Коментари

Новини Варна