IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Свят
20:43 | 18 януари 2018
Обновен: 06:09 | 10 април 2024

Турция официално удължи извънредното положение с още 3 месеца

Решението е на Меджлиса

По материала работи: Ставри Таргов
Турция официално удължи извънредното положение с още 3 месеца

Турският Меджлис удължи с още 3 месеца извънредното положение в страната. Това е шестото поред удължаване на извънредното положение в страната. Извънредното положение беше наложено на 21 юли 2016 г. след опита за преврат шест дни по-рано.

 

Решението беше подкрепено от управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие. Представителите на кемалистката Народнорепубликанска партия и прокюрдската Демократична партия на народите гласуваха против.

 

Националистите поддържаха управляващите и при референдума за въвеждане на президентска система през април миналата година. Техният лидер Девлет Бахчели наскоро заяви, че партията му ще подкрепи кандидатурата на Реджеб Ердоган за президент през 2019 г.

 

Днес се проведе и среща между националистите и Партията на справедливостта и развитието за обсъждане на съюз за предстоящите догодина избори.

 

В сряда на заседание на Съвета за национална сигурност беше обсъдено предложението за удължаване на извънредното положение и то беше утвърдено на последвалото го правителствено заседание. Парламентът е длъжен да разгледа такова предложение в рамките на едно денонощие.

 

Според турската конституция максималният срок на извънредното положение е 6 месеца, но няма ограничения колко пъти то може да бъде удължавано, ако правителството смята, че има заплаха от насилие и нарушаване на законния ред.

 

БНР

Коментари

Новини Варна