IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
19:32 | 19 януари 2018
Обновен: 17:58 | 24 март 2024

Французин за втори път получи ново лице

Организмът му отхвърлил присаденото му преди 7 години лице

По материала работи: Пламен Янков
Французин за втори път получи ново лице

Мъж, чийто организъм отхвърли присаденото му преди 7 години лице, получава втори шанс, след като няколко месеца живя без въобще да има лице, съобщиха френски медицински агенции, цитирани от БГНЕС и nova.bg.

 

За пръв път в историята на трансплантациите лекарите замениха лицето от един донор с това от друг, съобщи Оливие Бастиен от френската агенция за биомедицина.

 

Повече от 12 години след като във Франция беше направена първата в света трансплантация на лице, процедурата остава високо рискова.

 

Трансплантацията помага на реципиентите – често жертва на злополуки, насилие или редки генетични аномалии, да възобновят основни функции като дишане, ядене и говорене и да възстановят невербалната си комуникация чрез усмивка и гримаса.

 

Но това означава също приемане до края на живота на имуносупресанти, за да не отхвърли организмът „чуждия” орган. Тези лекарства правят човек податлив на инфекции и ракови заболявания.

 

Присаждането на лице е много рядко и досега в света са извършени около 40 операции, а поне шестима пациенти са починали.

 

Последната пациентка, получила лице, която е около 50-годишна, беше оперирана в Париж в понеделник. Хирургическата интервенция трая почти цял ден. 

Коментари

Новини Варна