IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
16:37 | 19 януари 2018
Обновен: 09:32 | 17 април 2024

Сблъсъци между френската полиция и затворнически надзиратели

87 от 188 затвора в страната са засегнати от стачните действия

По материала работи: Борис Проданов
Сблъсъци между френската полиция и затворнически надзиратели

Френската полиция влезе в сблъсъци със стачкуващи надзиратели в един от най-големите затвори в Европа, съобщава кореспондент на "Гардиън" във Франция.

 

Вече четвърти ден в цялата държава надзирателите протестират заради неадекватни мерки за безопасност.

 

Служители за борба с безредиците са използвали сълзотворен газ след възникване на стълкновения в затвора Fleury-Mérogis, който се намира южно от Париж, където надзиратели протестират след няколко нападения срещу тях.

 

Френският президент Еманюел Макрон обеща до края на февруари да изготви национален план на затворите.

 

Нападенията, които доведоха и до организирането на протести на надзирателите, подчертават проблемите с безопасността и радикализацията в претъпканите френски затвори, отбелязва изданието.

 

При последните нападения двама надзиратели бяха ранени след атака на затворници в Корсика, обявиха от правосъдното министерство.

 

Пред входа на затвора Fleury-Mérogis, където има повече от 4 300 затворници, около 150 надзиратели бяха изградили барикада от горящи гуми и дървени палети, за да попречат на колегите си да работят.

 

Служители на звеното за борба с безредиците обаче успяха да разкъсат барикадата, използвайки сълзотворен газ. Така те позволиха на другите надзиратели да влязат в затвора.

 

В четвъртък пък около 120 затворници отказаха да се върнат по килиите си след разходката им в двора. Те са върнати в килиите с помощта на специално обучени екипи за интервенция, обявиха от затворническите власти.

 

Шестима затворници, които се смятат за организатори на протеста, са изпратени в блока за наказания.

 

Въпреки разговорите за разрешаване на протестите и обещанието на Макрон да изготви план, синдикатите решиха да продължат с демонстрациите.

 

Стачката започна на 11 януари, когато германец, екстремист от "Ал Кайда", нападнал трима надзиратели с ножица и ножче за бръснене в строго охраняван затвор в Северна Франция.

 

87 от 188 затвора в страната са засегнати от стачните действия.

 

Коментари

Новини Варна