IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
20:38 | 20 януари 2018
Обновен: 17:58 | 24 март 2024

Папата утеши перуанците, пострадали от природните стихии, и ги насърчи да се обединят срещу насилието

Главата на Римокатолическата църква посети северния район на Перу

По материала работи: Борис Проданов
Папата утеши перуанците, пострадали от природните стихии, и ги насърчи да се обединят срещу насилието

Папа Франциск утеши днес перуанците, изгубили своите жилища и средства за препитание в опустошителните наводнения миналата година, и ги насърчи да превъзмогнат всички житейски "бури", като се обединят и преборят насилието в тази част на страната, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. 
 

Главата на Римокатолическата църква посети северния район на Перу, който често страда от климатичния феномен Ел Ниньо. При наводненията там през 2017 г. загинаха над 150 души и бяха разрушени стотици хиляди жилищни сгради. Някои от местните хора все още живеят в палатки.
 

На плажа на град Трухильо папата отслужи пред близо 200 хиляди богомолци литургия на открито. Той каза, че е дошъл на това място, за да се моли за онези, които са загубили всичко, но трябва да се борят и с "други бури" също с опустошителни последици. Той спомена организираното насилие и поръчковите убийства, които са голям проблем в Перу и особено в северните му части.
 

В програмата си Франциск е предвидил посещение на катедралата в Трухильо и среща с местни духовници, преди да отлети за Лима, където също ще отслужи литургия. В неделя папата приключва едноседмичното си пребиваване в Южна Америка, което включваше и визита в Чили, и ще отлети за Ватикана.

БТА

Коментари

Новини Варна