IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
21:28 | 22 януари 2018
Обновен: 05:07 | 11 април 2024

САЩ изгражда с Турция зона за сигурност в Сирия?

Водят се разговори как ситуацията да се стабилизира

По материала работи: Слав Велев
Снимка БГНЕС

Съединените щати предлагат на Турция да работят заедно за създаване на зона за сигурност в Северозападна Сирия, която да удовлетвори легитимните нужди за сигурност на Турция. Това е заявил в Париж американският държавен секретар Рекс Тилърсън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и Дарик.

 

Тилърсън казал, че САЩ и Турция водят разговори, както и с някои сили на терена, за това как може ситуацията да се стабилизира и да бъдат удовлетворени легитимните притеснения на Турция за нейната сигурност.
 

В събота Турция започна военна операция срещу контролирания от сирийски кюрди град Африн. Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че приоритетна цел на операцията ще бъде създаването на "сигурна ивица" в 130-километров район, като се започне от околностите на пограничния град Азаз. Дълбочината на тази ивица следва да бъде 20-30 километра. Друга задача на офанзивата е отстраняването на терористичните организации от центъра и околностите на Африн, посочи Йълдъръм, цитиран от турските вестници.
 

Турция разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа и тяхното политическо крило - Партия на демократичния съюз, като разклонение на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу турската държава.
 

Турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че операцията на Турция в района на Африн в Северозападна Сирия продължава успешно, както е било планирано, и призова за международна подкрепа за военната кампания, предаде Ройтерс.


Вицепремиерът, който говори след заседание на кабинета, изтъкна, че операцията ще продължи, докато районът не бъде прочистен и от последния терорист.
Боздаг съобщи, че досега нито един турски войник не е бил убит или ранен при операцията "Маслинова клонка", която започна в събота срещу контролирания от сирийски кюрди град Африн.

 

Представител на Сирийските демократични сили (СДС) твърди обаче пред кюрдската агенция Фърат, че кюрдските бойци са убили 40 турски войници и бойци от Свободната сирийска армия, а над 300 са били ранени.
 

Турският вицепремиер Бекир Боздаг призова също САЩ да спрат да подкрепят терористични организации. САЩ трябва да прекратят подкрепата си за сирийските кюрдски Сили за защита на народа, ако искат да работят заедно с Турция в Сирия, изтъкна Боздаг. Анкара от много време настоява САЩ да спрат да предоставят оръжие на бойците от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН). Вицепремиерът изтъкна още, че никой няма право да налага ограничения на операцията на Турция в Африн.

 

Турската телевизия НТВ и агенция ТАСС цитират Боздаг, който посочи, че "Турция не е давала на Русия или на друга страна някакви обещания или гаранции" във връзка с офанзивата "Маслинова клонка". Целта на операцията е прочистването на района на Африн от терористи, каза Боздаг. По време на операцията Турция отделя максимално внимание, за да бъдат избегнати загуби сред мирните граждани. По този въпрос се предприемат всички необходими стъпки, увери турският вицепремиер.

 

 

Коментари

Новини Варна