IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:32 | 23 януари 2018
Обновен: 01:15 | 11 април 2024

Гърция си осигури още €6,7 млрд. помощ

Европа даде зелена светлина за нов транш, доволна от реформите

По материала работи: Пламен Янков
Гърция си осигури още €6,7 млрд. помощ

Гърция ще получи нов, четвърти транш от помощ от Европа, след като Еврогрупата - финансовите министри от еврозоната, изрази доволство от хода на реформите в страната и изпълнението на третата спасителна програма, съобщи dnes.bg.

 

19-те финансови министри, под ръководството на новия си шеф Марио Сентино, одобриха в Брюксел отпускането на 6,7 милиарда евро от Европейския спасителен механизъм.

 

5,7 милиарда евро ще бъдат получени още през втората половина на февруари за покриване на идващи падежи по обслужването на външния дълг на Гърция (3,3 млрд), за текущи разходи, както и за създаване на финансов буфер, който да позволи на правителството да върне страната на световните фондови борси.

 

Остатъкът от 1 милиард ще бъде преведен през април, ако евроинституциите потвърдят изпълнението на оставащите мерки, набелязани в спасителната програма. Най-важните от тях са намаляването на необслужваните банкови кредити и приключването на приватизацията на държавни активи.

 

Сентено посочи, че доброто изпълнение на исканите от кредиторите реформи ще позволи да започне техническата работа по намаляването на гръцкия външен дълг, мярка, която се отлага многократно заради резервите на бившия финансов министър на Германия Волфганг Шойбле да я подкрепи.

 

“2018 г ще е решаваща за Гърция. Това ще е годината, в която тя ще излезе от дългия период на финансово подпомагане, свързан с тежки социални последствия за гръцкия народ”, заяви финансовият еврокомисар Пиер Московиси.

 

Той добави, че гръцката икономика излиза от този етап по-силна и по-устойчива и похвали властите, че 90% от поисканите структурни реформи вече са гласувани от гръцкия парламент.

 

Шефът на Европейския спасителен механизъм Клаус Реглинг подчерта, че е оптимист, че Атина ще може да приключи успешно спасителната програма през август, както е по план.

 

“Гърция постигна значителен напредък, включително по третия преглед, който приключи по-гладко, отколкото мнозина очакваха”, заяви Реглинг.

 

Той посочи, че цената на гръцкия дълг стабилно се понижава и е достигнала нива, “невиждани от дълго време”.

 

До момента Гърция е получила 44,2 млрд евро от спасителния фонд на Еврозоната по третата си спасителна програма. Размерът на програмата е общо €87 млрд.

Коментари

Новини Варна