IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:27 | 4 февруари 2018
Обновен: 22:53 | 15 април 2024

Ердоган категоричен: Присъединяване към ЕС или нищо

Турция ще отхвърли всяко предложение за сътрудничество с ЕС, различно от членство

По материала работи: Слав Велев
Ердоган категоричен: Присъединяване към ЕС или нищо

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще бъде утре на посещение в Италия, отхвърли всякакъв друг вариант освен присъединяване на Турция към ЕС, отхвърляйки френското предложение за партньорство, в интервю за италианския вестник "Стампа", цитирано от агенция Франс прес.

 

ЕС трябва да спази обещанията, дадени на Турция, каза турският президент, който ще пристигне довечера в Рим на 24-часово посещение, по време на което ще има срещи с папа Франциск, с президента и премиера на Италия и с бизнесмени.

 

ЕС блокира преговорите за присъединяване към съюза и създаде впечатлението, че липсата на напредък в преговорите зависи от нас. Това е несправедливо. Несправедливо е и че някои страни от ЕС ни предлагат други опции вместо присъединяване, добави Ердоган.

 

В началото на януари президентът на Франция Еманюел Макрон предложи на турския държавен глава, когото прие в Париж, "партньорство" с ЕС вместо членство. Френският държавен глава отбеляза, че е необходимо да се помисли възможно ли е преразглеждане на отношенията между Турция и ЕС не в контекста на интеграционен процес, а евентуално като "сътрудничество, партньорство".

"Искаме пълно присъединяване към ЕС. Другите опции не ни задоволяват", отсече Ердоган.

 

Той напомни за ключовата роля на Турция за мигрантския въпрос: "ние сме значими за спирането на мигрантите от Изтока, които се отправят към Европа, и също така да гарантираме стабилността и сигурността в Европа". "Полагаме големи усилия в борбата с терористични организации като Кюрдската работническа партия /ПКК/, Силите за защита на народа и Ислямска държава", отбеляза Ердоган.

 

Турската армия обяви на 20 януари началото на операцията "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации.

 

"Турските сили не са в Африн, за се сражават с "въоръжени кюрдски групи". Нямаме проблеми със сирийските кюрди. Бием се само с терористите и имаме право да го правим", заяви Ердоган, повтаряйки, че Турция няма териториални претенции към Сирия.

 

БТА

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна