IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:36 | 18 февруари 2018
Обновен: 05:13 | 21 април 2024

Кюрдски лекари: Турция използва химическо оръжие!

Според източник от Белия дом САЩ знаят за съобщенията, но не могат да ги потвърдят

По материала работи: Борис Проданов
Кюрдски лекари: Турция използва химическо оръжие!

По данни на сирийските държавни медии и местни лекари шестима цивилни са демонстрирали затруднения в дишането и други симптоми – индикатори за вдишване на отровни газове след атака на турската армия по контролирания от кюрдите анклав Африн в северната част на Сирия, предава ABC News.

 

Дживан Мохамед, лекар в основната болница в Африн заяви, че в момента в нея се лекуват от отравяне шестима души, които са пристигнали в петък през нощта от село Арандъ, след като то е било нападнато от турски части. Друг лекар – Нури Кенбер, заяви, че жертвите се оплакват от проблеми с дишането, повръщане и кожни обриви.

"Един от тях бе и с разширени зеници", уточни той.

 

Държавната информационна агенция САНА и базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека също цитиратместни лекари в докладите си. Твърденията все още не са независимо потвърдени, а кадрите от болниците показват хора на легло с кислородни маски, които не показват други симптоми на отравяне с бойни отровни вещества – гърчове или пяна от устата.

 

Според източник от Белия дом САЩ знаят за съобщенията, но не могат да ги потвърдят, посочвайки, че "е извънредно маловероятно" Турция да е използвала химически оръжия срещу кюрдите.

 

Турските въоръжени сили излязоха с официално заявление, че не използват "забранени муниции“ в операцията в Африн. От там допълниха, че се стараят при бойните операции да няма пострадали цивилни и че единствените цели в Африн са "терористи".

dnes.bg

Коментари

Новини Варна