IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
20:20 | 20 февруари 2018
Обновен: 05:20 | 21 април 2024

Малайзия скача срещу ЕС заради забраната за палмово масло

Една от потенциалните мерки може да бъде препращане на делото към Световната търговска организаци

По материала работи: Слав Велев
Малайзия скача срещу ЕС заради забраната за палмово масло

Малайзия не е съгласна с предстоящата забрана на палмовото масло, готвена от ЕС. Европейският парламент реши да забрани палмовите биогорива от 2021 г. Продуктът е основен експорт от страната, пише euractiv.com. Малоазийският министър Датук Саид, определи това решение, като „драстично и дискриминационно“. Той подчерта, че ако ЕС вземе окончателно това решение Куала Лумпур ще забрани вноса на европейски продукти.

 

Една от потенциалните мерки може да бъде препращане на делото към Световната търговска организаци. Министър Саид добави, че Малайзия първо ще се стреми да разреши проблема чрез диалог. „Европейският пазар на продукти от палмово масло от Малайзия е около 2,2 милиарда евро и ефектът ще бъде огромен. Винаги сме подчертавали, че палмовото масло е гръбнакът на нашата икономика, тъй като това е най-големият износ. Не само големите производители, но и малките фермери ще бъдат засегнати отрицателно. Малайзия има 650 000 дребни фермери.“, казва министърът. Той допълни, че веднага след взетото европейско решение 350 000 земеделски стопани са подписали петиция против тези мерки. Не липсват и протестиращи на улиците на Куала Лумпур, хората смятат че ЕС ще унищожи заедно с износа и живота им.

 

Малайзия и ЕС обсъждат споразумение за свободна търговия и палмовото масло ще бъде начело в дневния ред. Търговията е двупосочен процес. Ако Европа дискриминира най-голямата ни позиция за износ, страната ще предприеме ответни действия. Според думите на Саид, страната е въвела строги правила и закони, за да предотврати унищожаването на околната среда за сметка на добива на палмово масло.

http://agrozona.bg

Четете още: Датската кралица Маргрете Втора се сбогува със съпруга си на частна церемония

 

Коментари

Новини Варна