IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
09:37 | 22 февруари 2018
Обновен: 05:49 | 10 април 2024

Вучич: Сърбия ще се придържа към военен неутралитет!

Сръбската армия обаче се модернизира с помощта на Русия

По материала работи: Пламен Янков
Вучич: Сърбия ще се придържа към военен неутралитет!

Сърбия се придържа и възнамерява да се придържа и занапред към политиката на военен неутралитет. Това заяви снощи сръбският президент Александър Вучич след срещата си в Белград с руския външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

Вучич добави, че неговата страна ще продължи да модернизира своята армия и даде висока оценка на военнотехническото сътрудничество между Белград и Москва.

 

По думите му вече са водят преговори за закупуването от Русия на най-малко шест военнотранспортни самолета, както и на системи за ПВО.


ТАСС припомни, че през октомври м.г. Сърбия е получила от Русия шест изтребителя "МиГ-29", предоставени като помощ. Очаква се сръбската армия да получи безвъзмездно 30 руски танка Т"-72" и бойни машини "БРДМ-2". Обсъжда се и въпросът за доставката на зенитноракетни комплекси "Бук-М1", "Бук-М2" и зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Тунгуска".

 

 

След преговорите със сръбския президент Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да се присъедини към разширен формат на преговорите между Белград и Прищина. "В случай че бъдат поканени Съединените щати, може да бъде поканена и Руската федерация за осигуряването на всеобхватен подход към посредничеството и ние безусловно няма да останем настрана", каза руският пръв дипломат.

 

Александър Вучич заяви, че Сърбия няма да налага санкции срещу Русия независимо от стремежа си да стане член на Европейския съюз. "Сърбия никога не се е обявявала и няма да се обявява срещу Русия. Надяваме се, че в Европа ще разберат това", декларира той.

Коментари

Новини Варна