IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
20:01 | 23 февруари 2018
Обновен: 05:47 | 10 април 2024

Ердоган остро критикува САЩ за разпространяване на "фалшиви новини" за Африн

Турската армия обяви на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка"

По материала работи: Борис Проданов
Ердоган остро критикува САЩ за разпространяване на "фалшиви новини" за Африн

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро критикува днес САЩ за "разпространяване на фалшиви новини" за цивилни жертви по време на турската военна операция в района на Африн /Северозападна Сирия/, като обвини съюзника от НАТО, че пуска в действие "машина за лъжи", предаде в."Хюриет дейли нюз".
 

Вчера говорителят на министерството на отбраната на една от тези страни заяви безочливо, че "цивлини умират в Африн и хора не могат да се върнат в домовете си заради насилие". Вие сте безжалостни и неморални. Вие не изпитвате и най-малко неудобство от избиването на стотици деца, жени и цивилни всеки ден в Източна Гута, но изразявате раздразнението си от нашата борба срещу терористи. Вие разпространявате фалшиви новини, каза Ердоган днес в реч пред отговорни представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието.
 

Нашата армия обръща най-голямо внимание, така че да не пострада дори и един единствен цивилен. Ето защо нашата операция е продължителна. Тя щеше вече да е приключила, ако ние не се опитвахме да разграничим цивилни от терористи, посочи Ердоган.
 

Той направи това изказване, след като говорителят на Пентагона Адриан Ранкин-Галъуей заяви на 21 февруари, че САЩ са обезпокоени от въздействията на операция Маслинова клонка върху цивилнто население в Африн. Говорителят каза, че американските власти "ще направят всичко възможно в контактите си с турските си колеги за намаляване на напреженията и вредата за цивилните".
 

Ердоган произнесе речта си седмица, след като Турция и САЩ се договориха да установят "съвместен механизъм", целящ решаване на проблемите, произтичащи от различните приоритети в Сирия. 
 

Турската армия обяви на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ и Партията на демократичния съюз /ПДС/, които Анкара смята за терористични организации. Силите за защита на народа обаче са съюзници на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. Турция отдавна критикува САЩ за подкрепата им СЗН и призовава Вашингтон да вземе обратно оръжията, предоставени на групировката.

БТА

Коментари

Новини Варна