IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:58 | 23 февруари 2018
Обновен: 05:24 | 21 април 2024

При клането във Флорида на мястото бил помощник-шериф

Въоръженият мъж обаче не реагирал и 17 души загинаха

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Reuters

По време на нападението в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" пред сградите, в които се е случило клането, е имало въоръжен заместник-шериф, който не е влязъл, за да помогне, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки местния шериф Скот Израел.

 

Шериф Израел не съобщи дали бившият помощник-шериф Скот Питърсън ще бъде съден за бездействието си, но заяви, че той е трябвало да влезе в сградата и да ликвидира убиеца.

 

Питърсън е подал оставка вчера, след като му било съобщено, че ще бъде изпратен в неплатен отпуск.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи идеята за повишаване до 21 години на минималната възраст за закупуване на полуавтоматични пушки, подобни на използваната при нападението срещу гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас". В момента в САЩ пушки могат да купуват навършилите 18 години, а пистолети - навършилите 21 години. Нападателят, отнел живота на 17 души, е на 19 години, припомня АП, цитирана от БТА и dnes.bg.


"НРА ще го подкрепи, както и Конгресът", заяви Тръмп, визирайки Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия. Само преди часове НРА се обяви против идеята и обвини Демократическата партия и медиите в политизиране на трагедията.

 

Тръмп и заместник-председателят на НРА Уейн Лапиер подкрепиха идеята за въоръжаване на учители и администратори. Според президента на САЩ това ще е по-ефективно от въоръжаването на 100 допълнителни пазачи.

 

Китайският в. "Глобал таймс" публикува днес редакционна статия, в която подкани САЩ да се поучат от Китай и да защитят наистина човешките права, като ограничат притежанието на оръжие, отбелязва Ройтерс. "Повече американци умират от огнестрелни оръжия в страната, отколкото американски войници във войните, водени от САЩ, се подчертава в статията, която припомня, че правото на живот е най-фундаменталното от човешките права.

 

Човешките права са отдавнашен източник на напрежение между двете водещи икономики, отбелязва Ройтерс. 

 

Четете още Доналд Тръмп: Да въоръжим учителите, за да спрем масовите стрелби в училищата

Коментари

Новини Варна