IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
21:43 | 23 февруари 2018
Обновен: 01:05 | 27 март 2024

Саудитска Арабия удвоява развлекателните събития в страната

През миналата година страната премахна 35-годишната забрана за киносалони на територията й

По материала работи: Борис Проданов
Саудитска Арабия удвоява развлекателните събития в страната

Саудитска Арабия ще организира над 5 000 представления, фестивали и концерти през настоящата година, което е двойно повече спрямо предходната 2017 г.

 

Ходът е част от стратегията на страната, която цели както отърсване от консервативния имидж, който има, така и създаване на туристическа индустрия, която да подпомага местната икономика, пише Reuters.

 

Арабската страна си поставя за цел да привлече до 25% от 20-те милиарда долара, които харчат всяка година гражданите на кралството по света за развлечение.

 

Част от стратегията включва премахване на забраната за съществуване на частни киносалони в страната, както и привличане на западни артисти за концерти и събития.

 

Американският рапър Nelly вече имаше концерт в град Джеда през миналия декември, като входът бе само за мъже. За сметка на това, концертът на гръцкия музикант Yanni бе разрешен и за жени. 

 

Новата реформа за даване на повече права на жените предизвика остри критики от вътрешни опоненти на идеята. Мненията „против” обаче заглъхнаха, след като няколко от критиците бяха арестувани от властите.

 

На събитие за представяне на развлекателните събития през 2018 г. Ахмед ал-Хатиб, президент на държавната General Entertainment Authority (GEA), посочи, че 64 млрд. долара ще бъдат инвестирани в развлекателна инфраструктура през следващите 10 години, като включително в страната ще се построи опера, която ще бъде завършена през 2022 г.

 

Развлекателната индустрия ще генерира 18 млрд. риала годишно, като ще създаде и 224 хил. нови работни места до 2030 г., посочват от GEA.

 

„Тенденцията започва да се обръща”, казва Халиб, визирайки факта, че много саудитци посещават по-либералния Бахрейн през уикендите.  

 

„Обещавам ви, че миграцията ще се обърне и хора от Дубай, Кувейт и Бахрейн ще идват в Саудитска Арабия”, казва той.
 

Планът за реформи в арабската страна цели зависимостта от петрола да бъде оставена в миналото, като икономиката да разчита и на други източници на приходи, като туризъм и развлекателна индустрия.

 

Визия 2030, както се казва планът, предвижда увеличение на разходите за култура и развлечение да бъдат вдигнати до 6% от БВП до 2030 г., от настоящите 2.9%.

 

„Ще доведем най-вълнуващите и известни събития в Саудитска Арабия през тази година”, казва Хатиб, добавяйки, че развлекателните събития, организирани с държавни пари, ще се проведат в 56 града в страната.

 

„Създаваме нови локални събития с местно съдържание. Близо 80% от събитията са предназначени за семейства”, казва той.

 

През миналата година Саудитска Арабия премахна 35-годишната забрана за киносалони в страната, планирайки международни и локални вериги да отворят 300 кина до 2030 г. Първото частно кино ще заработи от март месец тази година. 

 

Кралството обяви и че ще развива и 50 острова в Червено море, като туристическа дестинация. Предвижда се и създаването на град за развлечение, в близост до столицата Рияд, в който ще се предлагат курсове по голф, състезания с коли и прочее.

profit.bg

Коментари

Новини Варна