IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:20 | 23 февруари 2018
Обновен: 15:19 | 15 април 2024

Тръмп: Въведохме най-тежките санкции срещу Северна Корея за всички времена

Финансовият министър заяви, че новите мерки обхващат всички логистични способи, с които Пхенян заобикаля международните санкци

По материала работи: Борис Проданов
Тръмп: Въведохме най-тежките санкции срещу Северна Корея за всички времена

Американският президент Доналд Тръмп обяви най-големия, по думите му, пакет от санкции, налаган някога на Северна Корея, предадоха световните агенции.

 

"Днес въведохме най-тежките санкции за всички времена срещу тази страна. И, откровено казано, надявам се от това да излезе нещо позитивно. Ще видим", заяви стопанинът на Белия дом на ежегодна конференция на консервативните кръгове в Републиканската партия на САЩ, състояла се в предградие на столицата Вашингтон, намиращо се в щата Мериленд. Министерството на финансите на САЩ обяви на уебсайта си, че налага санкции върху едно физическо лице, 27 търговски дружества и 28 кораба. Корабите са регистрирани или плават под флаговете на Северна Корея, Китай, Сингапур, Тайван, Хонконг, Маршаловите острови, Танзания, Панама и Коморските острови. Вашингтон освен това отправя предупреждение, че сериозни санкции грозят всеки, който "продължи да позволява превозване на стоки за и от Северна Корея".

 

Финансовият министър Стивън Мнучин заяви на брифинг в Белия дом, че новите мерки обхващат фактически всички логистични способи, с които Пхенян заобикаля международните санкции. Съветът за сигурност на ООН наложи през последните години редица мерки, за да принуди Пхенян да се откаже от ядрената и балистичната си програма. Затягането на санкциите от страна на САЩ може да провали очертаващото се напоследък разведряване в отношенията между двете Кореи, илюстрирано от участието на Северна Корея в Зимните олимпийски игри в Южна Корея и опипването на почвата за евентуална среща на върха между лидерите на двете страни, отбелязва Ройтерс. 

novini.bg

Коментари

Новини Варна