Словашката полиция задържа 7 души за убийството на журналиста Куциак
Сред задържаните има италиански бизнесмени, които се споменават в публикация на Куциак
Публикувана: 1 Mar 2018 | 21:30

Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница, съобщи полицейският началник Тибор Гашпар, цитиран от словашки медии.

 

Сред задържаните има италиански бизнесмени, чиито имена се споменават в разследваща публикация на Куциак за корупция по високите етажи. Куциак ги е подозирал във връзки с мафията, посочва Ройтерс.


Тази операция "съвсем очевидно бе извършена във връзка със случая (убийството на журналиста) и с хора, споменати няколко пъти в пресата, включително в последната статия на Ян Куциак. Да, можем да наречем това италианска следа", заяви Гашпар, цитиран от Франс прес, БТА и Дарик.

 

Според местни медии са задържани италианският бизнесмен Антонио Вадала и членове на неговото семейство, които Куциак е подозирал във връзки с базираната в Калабрия организирана престъпна групировка ндрангета.

 

Убитият 27-годишен журналист работеше за сайта aktuality.sk, собственост на германската медийна група "Аксел Шпрингер" и на швейцарската издателска компания "Рингиер".

 

Според италианския прокурор от град Катандзаро - Никола Гратери, "вероятно зад убийството стоят калабрийски семейства. Очевидно ндрангета е способна да прави такива неща".

 

"Ндрангета не е просто проникнала, а е вкоренена в цяла Италия, но също така и в други европейски страни като Германия, Швейцария", каза той. Според Гратери тя има присъствие и в Източна Европа, като освен в Словакия, тя действа България и Румъния, посочва АФП. "Ндрангета се разширява в момента на Изток. Тя отива там, където има власт и пари за управление и възможности за грабване", допълни днес прокурорът в интервю за италианско радио.

 

Новината за убийството на Куциак шокира Словакия и отново изведе на дневен ред въпроса за корупцията, който през юни доведе до протести на млади хора, искащи оставки на министри от лявото правителство на премиера Роберт Фицо. През следващите дни се готвят нови протести. В незавършена, но публикувана след убийството на Куциак статия в сайта aktuality.sk, журналистът говори за случай с данъчни измами.
убийство журналист Словакия

 

Куциак пише за италиански бизнесмени, вероятно работещи с калабрийската мафия с цел извършване на данъчни измами и източване на европейски средства. Според статията, цитирана от ДПА, италианците са изградили мрежа от политически връзки в Словакия, стигаща чак до министър-председателя.

 

Името на личната асистентка на Фицо, Мария Трошкова, се появява в публикацията. Твърди се, че тя е бивша бизнес партньорка и любовница на Антонио Вадала, смятан за мозък на италианската мафия в Словакия. Трошкова и още един близък помощник на Фицо бяха отстранени от длъжност до приключването на случая.

 

Министърът на културата Марек Мадярич подаде вчера оставка и заяви пред журналисти, че след убийството не може просто да си се представи "седнал спокойно на министерското кресло".

 

Четете още

ЕК поиска Словакия да разясни съмненията за злоупотреби, разследвани от убития журналист

Коментари ( 0 )