IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
12:32 | 7 март 2018
Обновен: 23:58 | 24 април 2024

Очаква се стабилно търсене на масло през 2018 г.

Големите различия в цените на кашкавала и маслото на нашия пазар спрямо европейския, се дължат на няколко причини

По материала работи: Слав Велев
Очаква се стабилно търсене на масло през 2018 г.

Увеличение на обема на изкупено мляко през 2018 с над 1% прогнозира доклад на ЕС. Причината е възстановяване на производството във Франция и Германия и повишаване на средния добив от крава, става ясно от анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРA).

 

За маслото се очаква стабилно търсене през годината. Големите различия в цените на кашкавала и маслото на нашия пазар спрямо европейския, се дължат на няколко причини. Една от тях е, че в българските цени е включен ДДС. Освен това има разлика при дистрибутиране и отчитане на продукцията. Търговците, обхванати в системата на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, са основно търговци на едро, а в ЕС това са преработватели, сочат анализаторите. Различие има и в състава на сравняваните продукти, и в обемите, в които се търгуват. Ситуацията у нас се отличава и по мащаба и ефективността на производството. Анализаторите от САРА отчитат, че веригата на стойността в страната е по-къса и недоразвита, а за сравнение предприятията от Западна Европа успяват да оползотворят по-пълноценно протеина и мазнините, произвеждайки по-голям асортимент продукти.

http://agrozona.bg

 

Четете още: Кабинетът одобри изграждането на скоростен път София-Видин и тунел под Петрохан

Коментари

Новини Варна