IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
20:37 | 7 март 2018
Обновен: 06:29 | 25 април 2024

Северна Корея е готова на преговори със САЩ

Пхенян поиска гаранции за сигурност и обеща в замяна да спре ядрените си опити

По материала работи: Юлиян Атанасов
Северна Корея е готова на преговори със САЩ

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун поздравява директора на Службата за национална сигурност Чун Ею-йо, който оглавява 10-членната делегация на Сеул, пристигнала в Пхенян за преговори. Двете страни постигнаха сериозен пробив, като договориха среща на върха в демилитаризираната зона през април и за създаване на "гореща телефонна линия" между КНДР и Южна Корея с цел намаляване на военното напрежение.

Висши представители на двете Кореи се договориха вчера за среща на върха в демилитаризираната зона между тях в края на следващия месец, предадоха агенциите, като се позовават на съобщение от канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин. Това стана, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун прие в Пхенян делегация от Южна Корея. Северна Корея е дала да се разбере, че е готова на мораториум върху ядрените и ракетните си опити, ако САЩ се съгласят на преговори с нея. Тя е подчертала, че няма нужда от ядрени оръжия, в случай че има гаранции за своята сигурност. Пхенян освен това е обещал да не използва ядрени и конвенционални оръжия срещу Южна Корея. По време на посещението на високопоставена делегация на Сеул в Пхенян е постигнато още споразумение за създаване на "гореща телефонна линия" между лидерите с цел намаляване на военното напрежение.

 

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обсъди с южнокорейската делегация възможностите за разведряване на Корейския полуостров, съобщи севернокорейската агенция КЦТА. Ким прие на вечеря и разговаря с "открито сърце" с делегацията на Юга по проблемите, свързани с ефективно подобряване на отношенията между Севера и Юга и с поддържане на мира и стабилността на Корейския полуостров, гласи съобщението. Обсъдени бяха възможността за среща на високо равнище, начините за намаляване на силните военни напрежения на Корейския полуостров и продължаването на диалога, се казва в текста. Ким е казал на южнокорейските представители, че "твърдата му воля е бързо да се подобрят връзките" между двете корейски държави и да се "напише нова история на национално обединение", посочва КЦТА. "След като изслуша специалния пратеник на Юга за намерението на президента (на Южна Корея) Мун Дже-ин за среща на високо равнище, Ким размени мнения и постигна задоволително споразумение", гласи съобщението.

 

10-членната южнокорейска делегация, оглавявана от директора на Службата за национална сигурност Чун Ею-йо, направи посещение в Северна Корея с надеждата да я насърчи да преговаря със САЩ. Членовете на делегацията са най-високопоставените представители на южнокорейското правителство, които са се срещали с Ким Чен Ун, откакто той пое властта от баща си Ким Чен Ир през 2011 г. Организираната за посетителите вечеря в централата на Корейската трудова партия, домакини на която бяха самият Ким и съпругата му, беше първият случай, когато южнокорейски представители са били допуснати в сградата, уточни "Гардиън". Срещата на Ким с южнокорейските представители е последното изненадващо развитие в дипломатическата офанзива, за която Северна и Южна Корея се надяват да отдалечи заплахите от САЩ, където все повече се говори за военни варианти, отбелязва в. "Вашингтон пост".

segabg.com

Четете още:За Путин ще гласуват близо 70% от руснаците, сочи проучване

Коментари

Новини Варна