САЩ се притесниха: Африка става зависима от Китай
Не се отказвайте от суверенитета си заради заеми, зове държавният секретар на САЩ
Публикувана: 8 Mar 2018 | 21:53

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че африканските страни трябва да внимават да не загубят суверенитета си, когато приемат заеми от Китай - най-големият търговски партньор на континента, предаде Ройтерс.

 

Тилърсън използва първата си дипломатическа обиколка в Африка за укрепване на съюзите в областта на сигурността на континента, който все повече се обръща към Пекин за помощ и търговия.
"По никакъв начин не се опитваме да държим китайските долари настрана от Африка. Важно е африканските страни грижливо да обмислят условията по тези споразумения и да не губят суверенитета си", каза Тилърсън в етиопската столица Адис Абеба, цитиран от БТА.

 

САЩ са водещ донор на помощи за Африка, но Китай ги задмина като най-голям търговски партньор през 2009 г. Пекин е инвестирал милиарди в инфраструктурни проекти, въпреки че според критици стойността им е намалена от използването на китайски фирми и работна ръка.

 

Китайските инвестиции "не създават съществена трудова заетост на местно ниво", каза Тилърсън и разкритикува начина, по който Пекин структурира заемите си за африканските правителства.
Ако някое правителство приеме китайски заем и се затрудни да го изплаща, то може "да загуби контрол над собствената си инфраструктура или собствените си ресурси поради дефолт в плащанията", каза Тилърсън, без да дава конкретни примери.

 

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Зимбабве, заяви, че е неуместно Тилърсън да критикува отношенията между Китай и африканските страни. "Не е уместно, когато си на гости някъде, да критикуваш отношенията на домакините си с друга страна", заяви Лавров.

 

В Етиопия Тилърсън посети централата на Африканския съюз, която е финансирана и построена от Китай. Други китайски инвестиции в Етиопия са направени в железопътна линия до Джибути, заводи и индустриални паркове.

 

Анализатори посочват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп набляга предимно на проблемите със сигурността в Африка в момент, когато Китай, Турция и други страни активизират дипломатическите и търговските отношения, отбелязва Ройтерс.

Dnes.bg

Коментари ( 0 )