IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
09:00 | 8 март 2018
Обновен: 14:44 | 10 април 2024

За срещата със Сеул: Ким Чен Ун излъска държавническия си облик

Лидерът на КНДР прие южнокорейска делегация и използва момента докрай

По материала работи: Слав Велев
За срещата със Сеул: Ким Чен Ун излъска държавническия си облик

Докато се ръкува с представител на пристигналата на посещение южнокорейска делегация, севернокорейският лидер Ким Чен Ун се усмихва широко, сякаш всеки момент ще избухне в бурен смях. После, седнал на голяма заседателна маса, на лицето му отново грее усмивка, а пратениците от Южна Корея гледат почтително. На вечерята Ким отново е с широка усмивка, до него седи съпругата му, южнокорейците слушат внимателно всяка негова дума, пише Фостър Клъг от Асошиейтед прес.

 

Той е свикнал да бъде центърът на земното притегляне в своята страна, която семейството му управлява с неоспорима власт от 1948 г., но шансът да изиграе ролята на старшия държавник на Корейския полуостров в зала, пълна с южнокорейци, даде на автократичния лидер цял нов набор от пропагандни и политически възможности. Следващия месец той ще има нов сериозен шанс да заблести: Сеул заяви, че Ким е приел среща на върха - третата в историята между двете враждуващи държави - с южнокорейския президент Мун Дже Ин.

 

Кадрите на севернокорейските медии от срещата между Ким и пратениците на Мун, която се състоя в понеделник вечерта, са още по-удивителни, тъй като само допреди месеци мнозина се опасяваха от война след поредица севернокорейски оръжейни изпитания и заплахи към Сеул и Вашингтон.

 

В репортажа на севернокорейската телевизия лидерът на КНДР се усмихва и смее, вдигайки чаша на официалната вечеря, а после маха на изпроводяк, когато двете лимузини с южнокорейските делегати потеглят от централата на управляващата Корейска трудова партия.

 

 

В южната част на Корейския полуостров необичайните кадри се разпространиха бързо, ден след като Северът заяви, че Ким е имал "откровен разговор" с десетчленната делегация от пратеници на Мун. Според съобщенията на вечерята, която според южнокорейското правителство продължила около четири часа, севернокорейският лидер изразил желание "да се напише нова история на националното обединение".

 

Срещата беше първият личен разговор на южнокорейски представители с младия севернокорейски лидер, откакто той пое властта след смъртта на управлявалия като диктатор негов баща в края на 2011 г. Това е пореден знак, че Кореите се опитват да поправят отношенията си след една от най-напрегнатите години в регион, който като че ли постоянно е на ръба. Вчера южнокорейската делегация, водена от директора на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею Йо, се прибра в родината си и обяви предстоящата следващия месец среща Ким-Мун. Доколкото е известно, посещението на Чун е първата южнокорейска визита на високо равнище на север от около десетилетие.

 

КНДР все още не е обявила предстоящата среща на върха в своите медии въпреки вече направеното съобщение на Юга.

 

С оглед на нелекото минало на кръвопролития, заплахи и враждебност на Корейския полуостров налице е сериозен скептицизъм за това дали видимото затопляне в отношенията на Кореите ще доведе до траен мир. Северна Корея според някои се опитва да използва подобрените връзки с Юга, за да отслаби политиката срещу КНДР на международни санкции и натиск, начело на която стоят САЩ, както и да осигури пропаганден материал за вътрешна консумация на Ким.

 

Но всеки нов развой на събитията - особено среща на върха - поражда възможност двете Кореи да се възползват от набраната инерция след участието на Северна Корея в Зимната олимпиада в Пьончан миналия месец, за да се намали противопоставянето около ядрените амбиции на КНДР и да се възобновят преговорите между Пхенян и Вашингтон. Сеул обяви, че на преговорите Северна Корея също така е приела, ако се проведат разговори между нея и САЩ, да наложи мораториум на ядрено-ракетните си изпитания.

 

Ролята на уверен лидер, който посреща идващи на посещение по-нископоставени в йерархията представители на вражеския Юг, очевидно се харесва на Ким. На срещата с южнокорейците той позираше усмихнат пред камерите и прие като домакин делегацията на Сеул в атмосфера, която официалната информационна агенция на Севера КЦТА определи като "патриотична и неподправена".

 

Мнозина в Сеул и Вашингтон ще искат да узнаят дали въпреки риториката и усмивките действително има възможност Ким да постави на масата за преговори севернокорейските усилия за сдобиване с арсенал от ядрени ракети, способни да ударят континентална Америка.

 

 

КНДР нееднократно и открито е обявявала, че няма да се откаже от атомните си бомби. Тя не може да понася ежегодните американско-южнокорейски военни учения, които тази година бяха отложени заради олимпиадата, но по всяка вероятност ще се състоят по-нататък през пролетта. Самото постигане на ядрените цели на Севера зависи от възобновяването на изпитанията, които изправиха региона на ръба.

 

Както се съобщава, на вечерята Ким изразил "твърдото си желание да даде силен тласък на отношенията между Севера и Юга и да се напише нова история на националното обединение чрез съгласуваните действия на корейската нация, и тя да се гордее пред света".

 

Тиражирани бяха предположения, че подобряването на междукорейските отношения може да проправи път за разговори между Вашингтон и Пхенян за ядрените оръжия на Севера. САЩ обаче дадоха ясно да се разбере, че не искат празни приказки, както и че всички опции са на масата, включително военната.

 

Предишните затопляния в отношенията между двете Кореи не доведоха до нищо на фона на продължилите оръжейни изпитания на Севера и твърденията му, че ежегодните американско-южнокорейски военни игри са репетиция за нахлуване в КНДР.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна