IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
11:34 | 14 март 2018
Обновен: 18:15 | 2 май 2024

Преизбраха Меркел за канцлер

Тя положи днес клетва, след като сформирането на управляваща коалиция й отне рекордните 171 дена

По материала работи: Слав Велев
Преизбраха Меркел за канцлер

Канцлерът Ангела Меркел бе преизбрана за канцлер на Германия за четвърти път.

 

Ангела Меркел положи днес клетва, след като сформирането на управляваща коалиция й отне рекордните 171 дена.

 

Меркел има 12 бурни години като канцлер зад себе си. Да изпълни клетвата си обаче този път може да се окаже още по-трудно на фона на обявените от президента на САЩ Доналд Тръмп вносни мита, разделения Европейски съюз и колебливата управляваща коалиция.

 

Съюзът на консерваторите с лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на дали го очаква "меден месец". Освен това през последните месеци се заговори за евентуален политически залез на Меркел и дори за неин вероятен наследник в лицето на новия генерален секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер.

 

В понеделник Олаф Шолц, който в момента изпълнява длъжността председател на ГСДП след оставката на Мартин Шулц и който се очаква да бъде финансов министър и вицеканцлер, каза, че четвъртата голяма коалиция в Германия не е започнала "като брак по любов".

 

Според скорошни проучвания за почти половината германци голямата коалиция, позната като GroKo, е твърде скучна, лишена от въображение и твърде шаблонна, пише "Политико".

 

monitor.bg

Коментари

Новини Варна