IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:34 | 18 март 2018
Обновен: 05:36 | 10 април 2024

Австралийският премиер призова Северна Корея да прекрати ядрената си програма

Това стана на първата среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия

По материала работи: Борис Проданов
Австралийският премиер призова Северна Корея да прекрати ядрената си програма

Лидерите на държавите от Югоизточна Азия и австрийският премиер Малкълм Търнбул призоваха днес Северна Корея да прекрати ядрената си програма и настояха страните от ООН да прилагат изцяло санкциите срещу Пхенян, предаде АП.

 

Това стана на първата среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), провела се в Австралия. Участниците излязоха със съвместна декларация, в която се призовава още да се не се използват военни средства, както и за кодекс на поведение в оспорваните води на Южнокитайско море, където Китай проявява все по-голяма агресивност. Ръководителите на страните от АСЕАН също заявиха, че работят за оказване на хуманитарна помощ при продължаващата криза с рохингите в Мианма. Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че лидерът на Мианма Аун Сан Су Чжи е говорила подробно за проблема, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

 

"Днес обсъдихме подробно положението в щата Ракхайн", посочи пред журналисти Търнбул след края на срещата на високо равнище на АСЕАН и Австралия, провела се при закрити врати. "Аун Сан Су Чжи поиска подкрепа от АСЕАН и други страни, за да бъде осигурена хуманитарна помощ", допълни той. Координационният център за хуманитарна помощ на АСЕАН оказва помощ на рохингите от октомври. Представители на ООН съобщиха, че близо 700 000 мюсюлмани рохинги са избягали в Бангладеш от Мианма, където мнозинството от населението изповядва будизма, припомня Ройтерс. Кризата избухна през август след атаки срещу постове на силите за сигурност в щата Ракхайн, които бяха последвани от репресии срещу рохингите.

novini.bg

Коментари

Новини Варна