IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
20:37 | 19 април 2018
Обновен: 15:53 | 24 март 2024

Белград: Военният ни неутралитет не е пречка пред НАТО

Президентът Вучич подчерта значението на силите КейФОР за гарантиране на сигурността на сърбите в Косово

По материала работи: Слав Велев
 Белград: Военният ни неутралитет не е пречка пред НАТО

Военният неутралитет на Белград не се явява препятствие за Сърбия за развитие на сътрудничеството с НАТО, заяви президентът на страната Александър Вучич на среща с председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Паоло Али, предаде ТАСС.

 

Президентът Вучич подчерта пред Паоло Али, че твърдата позиция за военен неутралитет на Сърбия не се явява препятствие за развитие на сътрудничество с НАТО, но е в интерес на укрепването на регионалната стабилност.

 

Президентът на Сърбия подчертал значението на силите КейФОР за гарантиране на сигурността и съхранението на сръбския народ в Косово, се казва в съобщение на пресслужбата на сръбския президент.

 

Събеседниците констатирали, че между Сърбия и НАТО има интензивен диалог на високо равнище.

 

Председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Паоло Али заявил, че НАТО уважава позицията на Сърбия да бъде военно неутрална и да определя сътрудничеството според своите потребности. Той също подкрепил усилията на Сърбия за запазването на стабилността и укрепването на сътрудничеството в региона на Западните Балкани.

 

Преди това президентът на Сърбия заяви в интервю за ТАСС, че неговата страна се развива по европейски път, но при това не възнамерява да се присъединява към НАТО.

 

На 4 декември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не се водят преговори за възможно присъединяване на Сърбия към НАТО.

 

fakti.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна