IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:29 | 21 април 2018
Обновен: 15:53 | 24 март 2024

Северна Корея се отказва от ядрените опити

Доналд Тръмп приветства изявлението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун

По материала работи: Борис Проданов
Снимка ЕПА, архив

Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви Си Ен Ен. Телевизията се позовава на държавният ръководител Ким Чен-ун.

 

Севернокорейският лидер каза, че страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания и ще прекрати изстрелването на ракети. Съобщението на Ким Чен-ун идва на фона на сближаване със САЩ.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства изявлението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че страната му ще прекрати незабавно своите ядрени и ракетни опити, и каза, че очаква с нетърпение да се срещне с него.

 

Северна Корея няма да използва ядреното си оръжие, ако срещу нея не се отправят ядрени заплахи и провокации и при никакви случаи няма да предава на други оръжия или технологии.

 

Пхенян ще затвори и ядрения полигон в северната част на страната като доказателство за намеренията си.

 

Стъпката на Северна Корея идва по-малко от седмица преди срещата на Ким Чен-ун с южнокорейския президент Мун Дже-ин в демилитаризираната зона между двете държави и очакваните разговори с Доналд Тръмп.

 

Междувременно обаче японският министър на отбраната заяви, че сега не е времето да бъде отслабван натискът върху Северна Корея.

news.bg

Коментари

Новини Варна