IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
17:11 | 22 април 2018
Обновен: 19:47 | 23 март 2024

МВФ: Търговските спорове и дългът са основни предизвикателства пред икономическия растеж

Фондът препоръчва възможно най-бързо да се реализира планът за реформи във финансовия сектор

По материала работи: Слав Велев
МВФ: Търговските спорове и дългът са основни предизвикателства пред икономическия растеж

Засиленото напрежение в търговската и геополитическата сфера, безпрецедентно високото равнище на световния дълг и нарасналата финансова уязвимост застрашават растежа на глобалната икономика. Това се казва в комюнике, разпространено в събота след заседание на Международния валутно-финансов комитет (МВФК) - ръководния орган на Международния валутен фонд (МВФ), предаде ТАСС."Проблемите в демографската област и ниският ръст на производителността може да намалят потенциала за по-висок и инклузивен растеж в бъдеще", посочват още авторите на документа, участвали в тазгодишните пролетни срещи по линия на МВФ и Световната банка.Според тях растежът на световната икономика "се е засилил и добива все по-широк мащаб поради бързите темпове, с които се развиват инвестициите и търговията". "В краткосрочна перспектива рисковете като цяло са балансирани, но ще продължат да се изместват в посока към (икономическо) понижение през следващите няколко тримесечия", се казва в заключителния документ, съобщава Investor.bg.Авторите му изтъкват, че "прозорецът на възможности остава отворен" и "трябва незабавно да се използва за осъществяване на политически мерки и реформи, които да подкрепят текущия (икономически) подем, да повишат (неговата) стабилност и растеж в средносрочна перспектива за общото благо".

 

"Данъчно-бюджетната политика трябва да бъде гъвкава и благоприятна за икономическия растеж", а "структурните реформи трябва да целят повишаване на производителността, потенциалния ръст и заетостта, същевременно ефикасно да подпомагат онези, които понасят негативите от структурното преустройство", се посочва в комюникето.МВФК подчертава, че трябва "възможно най-бързо, цялостно и последователно да се реализира планът за реформи във финансовия сектор" с оглед по-нататъшното му укрепване. Набляга се върху значението на модерните технологии, икономическата интеграция и премахването на съпътстващите рискове.Следващият форум на МВФК ще се състои на 31 октомври на остров Бали, Индонезия. Акционерите на Групата на Световната банка взеха в събота решение за увеличение на капитала с 13 милиарда долара, се казва в съобщение на банката.

 

7,5 млрд. долара от тази сума са предназначени за Международната банка за възстановяване и развитие, а 5,5 милиарда - за Международната  финансова корпорация. Това "ще засили възможностите на институциите, които се борят срещу бедността в света", включително в най-нуждаещите се от помощ райони.Приети са били и редица вътрешни мерки, включително "реформи с цел повишаване на ефективността" и "политически стъпки за още по-голямо засилване на Групата".През периода от 2019 до 2030 финансова година се очаква общите финансови възможности на Световната банка да достигнат близо 100 милиарда долара годишно.Акционерите ясно демонстрираха, че връщат доверието си към глобалното сътрудничество, и ние високо ценим тази подкрепа от страна на държавите-членки, заяви във връзка с тези решения  президентът на Световната банка Джим Йон Ким. По думите му този пакет от капитали ще даде възможност Групата "по-оперативно да реагира на рисковете за глобалната стабилност и сигурност, особено в бедни страни и нестабилни държави".

bloombergtv.bg

Четете още:Полицията евакуира туристи от остров Мон Сен Мишел

Коментари

Новини Варна