IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Свят
12:02 | 22 април 2018
Обновен: 01:08 | 29 февруари 2024

Проблемите на Facebook поставят и Google на горещия стол

Опасенията за опазването на личните данни и таргетирането на рекламите засягат все по-силно и интернет гиганта

По материала работи: Юлиян Атанасов
Проблемите на Facebook поставят и Google на горещия стол

Никой от Google не завиждаше на Марк Зукърбърг миналата седмица, докато той беше разпитван от Конгреса. Но от години интернет гигантът със сигурност желае личните данни, които направиха Facebook сериозен играч в дигиталната реклама. А стратегиите, които компанията предприе, за да се конкурира с Facebook, сега поставят Google на ключово място в битката за опазването на личните данни, на фона на скандала с най-голямата социална мрежа в света, пише в свой анализ Bloomberg.

 

Камарата на представителите и Сенатът разпитваха Зукърбърг около 10 часа след разкритията, че данните на милиони потребители на Facebook са попаднали в ръцете на Cambridge Analytica, консултантска фирма, която е работила по предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.Изслушванията се фокусираха върху дигиталната информация и инструментите, които Facebook е изградила, за да предлага таргетирани реклами. Никоя компания няма по-голям бизнес в тази сфера освен Google. Когато изслушването приключи, демократите и част от републиканците призоваха за по-широка регулация за опазване на данните, което поставя Google на горещия стол редом до Зукърбърг."Във всяко отношение Google събира повече данни. Във всяко отношение Google има много по-голям рекламен бизнес“, коментира Дейвид Чавърн, президент на News Media Alliance. Той очаква, че регулацията, която се предвижда, ще засегне цялата индустрия, а не само Facebook.

 

Технологичните гиганти виждат по-големи шансове от законодателна гледна точка, ако демократите спечелят Камарата на представителите или дори в Сената по-късно тази година. В този момент компаниите ще могат да започнат да настояват за отстраняването на някои предложения, които биха били нетърпими за тях, твърди директор на една от големите интернет компании. Едно от опасенията е, че предложенията ще накарат потребителите да се откажат напълно от събирането на данни, твърди източникът, определяйки това като недосегаема основа на интернет бизнес моделите.Досега Alphabet, компанията майка на Google, беше засегната от малка част от проблемите на Facebook, която беше обвинена в разпространението на фалшиви новини и в позволяване на руска намеса в изборите в САЩ.

 

Но преди две години Google промени своя рекламен бизнес по начин, който го направи по-уязвим от гледна точка на споделянето на данни. Компанията обяви нови правила за своята система DoubleClick, която насочва и позиционира реклами в мрежата. Рекламодателите могат да започнат да комбинират предложенията на Google със свои собствени инструменти за следене на данните (като „бисквитки“), за да научават повече за заявките за търсене, историята на локациите, посещавани от потребителя, телефонни номера и данни за кредитни карти. До този момент Google държеше личните данни отделно.По това време Google заяви, че новият подход позволява на рекламодателите да следят по-лесно потребителите през различни устройства. Но двама бивши директори на Google, отговарящи за рекламата, твърдят, че агресивното рекламно таргетиране на Facebook е предизвикало това решение. Източниците са пожелали да останат анонимни. Google е отказала да коментира въпроса.

 

Още преди това обаче Google работеше по това да се конкурира сериозно с Facebook в това да знае кои хора са онлайн. През 2015 г. интернет гигантът пусна Customer Match – инструмент, който позволява на рекламодателите да таргетират рекламите си, използвайки Gmail адресите на потребителите. Това е копие на популярно предложение на Facebook, наречено Custom Audiences. Google Plus, социалната мрежа на компанията, не успя да привлече лоялна потребителска база, но все пак накара милиони хора да си направят профили в Google. Тези промени помогнаха на бизнеса на Google с дисплейна реклама да процъфти. Наскоро Morgan Stanley го оцени на около 36 млрд. долара.Рекламната индустрия бързо подчерта, че сагата с Cambridge Analytica е различна от рекламното таргетиране, което предлага Google. Но при маратона от разпитвания на Зукърбърг през изминалата седмица, политиците или бяха забравили, или не се интересуваха особено от тази разлика. Тези нюанси се губят и за самите потребители.

 

Скорошно проучване на Gallup откри, че 35% от потребителите на Google са много притеснени за проблемите със сигурността на данните им. За сравнение през 2011 г. делът им е бил 25%. Потребителите на Facebook са дори още по-скептични. 43 на сто от тези, които ползват социалната мрежа, включени в изследването, посочват, че имат същото притеснение. И все пак проучванията показват, че потребителите на Google са малко по-загрижени, че техните лични данни ще бъдат продадени или ползвани от други компании. Google вече променя своята политика по отношение на данните, за да отговори на новата регулация в Европа, или т.нар. GDPR, който влиза в сила през май.

investor.bg

Четете още: Иран към КНДР: Без споразумения с Тръмп

 

Коментари

Новини Варна