IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
13:00 | 23 април 2018
Обновен: 19:09 | 25 април 2024

Ново напрежение между Виена и Анкара

Австрия отново забрани предизборната кампания

По материала работи: Борис Проданов
Ново напрежение между Виена и Анкара

Между Виена и Анкара се поражда ново напрежение, след като австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че Австрия няма да позволи на турски политици да водят предизборна кампания на територията на тази страна, съобщи Танюг. 


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди това изявление на Курц и каза, че мерките, които предприе Австрия, ще се отразят на тази страна. Той заплаши своите противници, че ще платят "висока цена", и подчерта, че борбата на Турция за демокрация не бива да бъде ограничавана. От Виена му отговориха, че неговите нападки няма да променят становището на австрийското правителство.


От управляващата коалиция  - Австрийска народна партия и Австрийска партия на свободата, показаха във връзка с това единство и заявиха на Ердоган, че няма да отстъпят от забраната "дори на милиметър".   


Турски предизборни прояви на политици са нежелани в Австрия и няма да ги позволим, бе заявено още един път от правителството. Посочва се, че необходимата законова основа вече е установена и се добавя, че от години турското ръководство се опитва да инструментализира турската общност в страни като Австрия и Германия.  


С това конфликтите от Турция се внасят в ЕС и искаме да предотвратим това в бъдеще, подчертават от австрийското правителство. 


По повод забраната на предизборна кампания на турски политици в Австрия ръководителят на турската дипломация Мевлют Чавушоглу разговаря по телефона с австрийската си колега Карин Кнайсъл. Кнайсъл изрази разбиране, че по време на предизборна кампания често се използва емоционална реторика, но същевременно призова към разум, за да не бъдат застрашени двустранните отношения. 

 

БТА

 

Коментари

Новини Варна